Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Krompirjev kruh

Recept za krompirjev kruh z ajdovo moko, kislo smetano in jajci. Mehka sredica, rustikalna skorja in čudovit okus domače peke.
0

Kdo pravi, da kruh ne more biti nekaj več? Tale krompirjev kruh ni samo kruh – je nekaj med prilogo, glavnim dodatkom in spominom na kuhinjo babic, kjer se je dišalo po pečenem krompirju, ajdi in sveže zmešanem testu. 🥔🍞

Sveže pečen krompirjev kruh v pekaču, narejen iz nastrganega krompirja, ajdove moke in kisle smetane, z zapečeno zlato skorjo

Krompir da testu neverjetno mehkobo, ajdova moka pa tisto rahlo zemeljsko noto, ki jo ne pozabiš. Pa še kisla smetana naredi svoje – kruh je sočen, hranljiv in presenetljivo bogatega okusa. Najboljši del? Ko ga narežeš na rezine in popečeš na maslu … to je tista pika na i, ki iz “samo kruha” naredi pravo malo pojedino.

Ta recept je del krompirjevega sklopa, ki ga objavljam vsak dan ob 17.00 – danes pa diši po nečem tradicionalnem, rustikalnem in presenetljivo vsestranskem.
Pa dober tek – s pašteto, s kislo repo ali kar sam zase!

Sestavine (za klasični enojni pekač)

  • 1 vrečka suhega kvasa

  • 3 jedilne žlice mleka

  • 1 ščepec sladkorja

  • 1,25 kg krompirja

  • 3 jajca

  • sol

  • 160 g ajdove moke

  • 150 g kisle smetane

  • maslo za model

  • 10 rezin slanine

 Postopek

  1. Priprava kvasa in krompirja
    Kvas zmešamo z mlačnim mlekom in sladkorjem. Pokrijemo in pustimo 20 minut, da vzhaja. Medtem olupimo krompir, ga operemo, nastrgamo in dobro ožmemo. Nato ga zmešamo z jajci, moko in kislo smetano. 

  2. Zamesimo testo in vzhajamo
    Mešanico kvasa dodamo k krompirjevi masi in dobro premešamo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati 90 minut. Pečico ogrejemo na 200 °C. Model za peko rahlo namažemo z maslom in dno obložimo s tankimi rezinami slanine.

  3. Peka kruha
    Model napolnimo do polovice in kruh pečemo približno 40 minut pri 185 °C. Pečen kruh zvrnemo iz modela in pustimo, da se ohladi.

  4. Postrežba
    Preden ga postrežemo, kruh narežemo na debelejše rezine in jih po želji popečemo v maslu, da dobijo zlato-rjavo skorjo. Odlično se poda k repi, ruskam ali jetrni pašteti.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo