Kdo pravi, da kruh ne more biti nekaj več? Tale krompirjev kruh ni samo kruh – je nekaj med prilogo, glavnim dodatkom in spominom na kuhinjo babic, kjer se je dišalo po pečenem krompirju, ajdi in sveže zmešanem testu. 🥔🍞
Krompir da testu neverjetno mehkobo, ajdova moka pa tisto rahlo zemeljsko noto, ki jo ne pozabiš. Pa še kisla smetana naredi svoje – kruh je sočen, hranljiv in presenetljivo bogatega okusa. Najboljši del? Ko ga narežeš na rezine in popečeš na maslu … to je tista pika na i, ki iz “samo kruha” naredi pravo malo pojedino.
Ta recept je del krompirjevega sklopa, ki ga objavljam vsak dan ob 17.00 – danes pa diši po nečem tradicionalnem, rustikalnem in presenetljivo vsestranskem.
Pa dober tek – s pašteto, s kislo repo ali kar sam zase!
Sestavine (za klasični enojni pekač)
-
1 vrečka suhega kvasa
-
3 jedilne žlice mleka
-
1 ščepec sladkorja
-
1,25 kg krompirja
-
3 jajca
-
sol
-
160 g ajdove moke
-
150 g kisle smetane
-
maslo za model
10 rezin slanine
Postopek
-
Priprava kvasa in krompirja
Kvas zmešamo z mlačnim mlekom in sladkorjem. Pokrijemo in pustimo 20 minut, da vzhaja. Medtem olupimo krompir, ga operemo, nastrgamo in dobro ožmemo. Nato ga zmešamo z jajci, moko in kislo smetano. -
Zamesimo testo in vzhajamo
Mešanico kvasa dodamo k krompirjevi masi in dobro premešamo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati 90 minut. Pečico ogrejemo na 200 °C. Model za peko rahlo namažemo z maslom in dno obložimo s tankimi rezinami slanine. -
Peka kruha
Model napolnimo do polovice in kruh pečemo približno 40 minut pri 185 °C. Pečen kruh zvrnemo iz modela in pustimo, da se ohladi. -
Postrežba
Preden ga postrežemo, kruh narežemo na debelejše rezine in jih po želji popečemo v maslu, da dobijo zlato-rjavo skorjo. Odlično se poda k repi, ruskam ali jetrni pašteti.
Ni komentarjev
Objavite komentar