Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Polpeti iz tune s tzatzikijem

Hitra in beljakovinsko bogata jed – polpeti iz tune s tzatzikijem so popolna rešitev za petkov obrok v manj kot pol ure.

Petek kliče po hitri, a okusni jedi za konec dneva. Polpeti iz tune so prava rešitev, kadar želiš nekaj preprostega, beljakovinsko bogatega in hkrati svežega. V kombinaciji s tzatzikijem nastane jed, ki jo lahko postrežeš kot glavni obrok ali prigrizek ob druženju.

Priprava je zelo enostavna: konzervirano tuno zmešamo z nekaj osnovnimi sestavinami, oblikujemo polpete in jih hitro opečemo v ponvi. Tzatziki, narejen iz jogurta, kumar in česna, pa doda tisto pravo poletno svežino, ki lepo uravnoteži okuse.

Jed je primerna tudi za tiste dni, ko se ti ne ljubi komplicirati – polpeti so gotovi v manj kot pol ure, tzatziki pa se pripravi sproti. Popolna kombinacija za lahko, a zadovoljivo petkovo kosilo ali večerjo.

Recept – Polpeti iz tune s tzatzikijem

Sestavine (za 2 osebi)

  • 2 konzervi tune v lastnem soku ( 320 g odcejene)

  • 1 jajce

  • 3 žlice drobtin

  • 2 žlici nasekljanega peteršilja

  • 1 žlica naribanega parmezana 

  • sol in poper po okusu

  • olivno olje za peko

Za tzatziki

  • 200 g grškega jogurta

  • 1 manjša kumara

  • 1 strok česna

  • 1 žlica olivnega olja

  • sok 1/2 limone

  • sol in poper po okusu 

  • koper po želji

Postopek

  1. Tuno dobro odcedi in jo z vilico razdrobi v večji skledi.

  2. Dodaj jajce, drobtine, peteršilj in parmezan. Začini s soljo in poprom. Dobro premešaj, da nastane kompaktna masa.

  3. Oblikuj manjše polpete. Če je masa premokra, dodaj še malo drobtin.

  4. V ponvi segrej nekaj olja in polpete na vsaki strani peci 3–4 minute, da postanejo zlato rjavi.

  5. Kumaro naribaj, posoli in pusti 10 minut, da spusti vodo. Nato jo ožemi.

  6. Zmešaj jogurt, kumaro, strt česen, limonin sok, olivno olje in koper. Po okusu dodaj sol in poper.

  7. Polpete postrezi s svežim tzatzikijem in rezino limone.

💡 Namig: Polpete lahko spečeš tudi v pečici (190 °C, 15 minut), če želiš lažjo različico brez dodatne maščobe.
0.0/ 5 (0)

FAQ – Polpeti iz tune s tzatzikijem

1. Ali lahko polpete spečem namesto da jih ocvrem?
Da, peci jih v pečici na 190 °C približno 15 minut za lažjo različico.

2. Katera tuna je najboljša za ta recept?
Najbolje je uporabiti konzervirano tuno v lastnem soku, da polpeti ne bodo preveč mastni.

3. Lahko maso pripravim vnaprej?
Seveda, maso lahko pripraviš nekaj ur prej in jo hraniš v hladilniku do peke.

4. S čim lahko postrežem polpete?
Odlično se podajo k tzatzikiju, sveži solati, pita kruhu ali pečeni zelenjavi.

5. Ali lahko polpete zamrznem?
Da, ko se ohladijo, jih shrani v posodi za zamrzovanje. Za najboljšo teksturo jih pogrej v pečici.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo