Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Čokoladni lava mafini

Čokoladni lava mafini z mehko sredico, ki se razlije ob ugrizu – jesenski hit za vse ljubitelje čokolade!

Za vse ljubitelje čokolade – jesenski hit 2025

Ko se dnevi skrajšajo, večeri pa dišijo po čaju in odejah, se pojavi tista neustavljiva želja po čokoladi. In ko jo povežemo s toplim, mehkim mafini testom, dobimo sladico, ki dobesedno teče od užitka — čokoladni lava mafini.

Zunaj rahlo hrustljavi, znotraj mehki in s tekočo sredico, ki se razlije takoj, ko jo prerežete. Pravi čokoladni objem jeseni, ki ga pripraviš brez zapletov in z navdušujočim učinkom.

🧁 Sestavine za 12 kosov

Osnova za mafine

  • 2 cela jajca (velika)

  • 1 skodelica sladkorja (200 g)

  • 1 skodelica svežega mleka (240 ml)

  • 1/2 skodelice rastlinskega olja (120 ml)

  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta (5 ml)

  • 2 skodelici bele moke (270 g)

  • 1/2 skodelice nesladkanega kakava v prahu (50 g)

  • 1 čajna žlička pecilnega praška (5 g)

  • 1 čajna žlička sode bikarbone (5 g)

  • 1/4 čajne žličke soli (1 g)

  • 3/4 skodelice čokoladnih kapljic (120 g) + nekaj dodatnih za posip

Čokoladno polnilo

  • 1/2 skodelice belega sladkorja (100 g)

  • 1/4 skodelice nesladkanega kakava v prahu (25 g)

  • 1 jedilna žlica koruznega škroba (8 g)

  • 1/4 čajne žličke soli (1 g)

  • 1 skodelica svežega mleka (240 ml)

Postopek priprave

1. Čokoladno polnilo

  1. V kozico stresi sladkor, kakav, koruzni škrob in sol, nato prilij hladno mleko. Z metlico dobro premešaj, da se kakav povsem raztopi in ni grudic.

  2. Kozico postavi na štedilnik in na srednji temperaturi ob stalnem mešanju kuhaj, dokler se zmes ne zgosti v gladko, sijočo kremo.

  3. Odstavi z ognja, pokrij s folijo za živila (na dotik s površino) in pusti, da se popolnoma ohladi.

2. Priprava osnove za mafine

  1. V večjo skledo ubij jajci. Dodaj sladkor, mleko, olje in vaniljev ekstrakt. Z metlico ali ročnim mešalnikom dobro premešaj, da se sestavine povežejo v enotno maso.

  2. Dodaj presejano moko in kakav, nato vmešaj pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Mešaj, dokler ne dobiš gladke, kremne zmesi brez grudic.

  3. Na koncu nežno vmešaj čokoladne kapljice.

3. Sestava in peka

  1. Pekač za mafine obloži s papirnatimi modelčki. Vsakega napolni do polovice z osnovo za mafine.

  2. Na sredino vsakega dodaj eno zvrhano žlico čokoladnega polnila, nato prekrij z malo preostale mase. Po vrhu posuj nekaj čokoladnih kapljic.

  3. Peci v ogreti pečici na 185 °C približno 25 minut – toliko, da so mafini pečeni, a notranjost ostane mehka in rahlo tekoča.

  4. Po želji jih postrezi še rahlo tople, da lava učinek pride do izraza.

0.0/ 5 (0)

Za najboljši učinek pusti mafine počivati 5–10 minut po peki, nato jih postrezi še tople. Lahko jih postrežeš z žlico vaniljevega sladoleda ali svežimi malinami za popoln kontrast okusov.

Pogosta vprašanja (FAQ)

1. Zakaj se lava mafini včasih ne razlijejo?
Če so se mafini prepekli, se sredica preveč zgosti. Uporabi pečico z natančno temperaturo in jih odstrani takoj, ko so robovi čvrsti, sredina pa se še rahlo trese.

2. Lahko uporabim temno čokolado namesto kapljic?
Seveda! Nasekljana kakovostna temna čokolada (70 %) bo dodala še več intenzivnega okusa in sijaja.

3. Kako shranim mafine, da ostanejo mehki?
Shrani jih v zaprti posodi pri sobni temperaturi do 2 dni. Za ponovno “lava” teksturo jih segrej nekaj sekund v mikrovalovki.

4. Kaj lahko uporabim namesto koruznega škroba v polnilu?
Nadomestiš ga lahko z enako količino krompirjevega škroba ali riževe moke.

5. Kako dosežem res čokoladni okus?
Uporabi kakovosten nesladkan kakav v prahu (vsaj 20 % kakavovega masla) in čokoladne kapljice z vsaj 50–60 % kakava.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo