Obstajajo sladice, ki ne potrebujejo veliko razlage – že prvi grižljaj pove vse. Te mini borovničeve pite so ravno takšne: majhne, krhke in polne domače topline. Masleno testo, sočen borovničevi nadev in hrustljav mandljev drobljenec na vrhu ustvarijo popolno harmonijo okusov, ki navduši v vsakem letnem času – poleti s svežimi borovnicami, pozimi pa kar iz zamrzovalnika.
To je tista sladica, ki jo pripraviš brez kompliciranja: preprosto testo, nekaj borovnic, pečica in čar domače kuhinje naredi svoje. Postrežene s sladkorjem v prahu, kepico vanilijevega sladoleda ali kar tako – še malo tople – so majhen grižljaj sreče, ki ga težko pozabiš.
Sestavine
(za približno 8 pit, Ø 8 cm)
Testo
-
75 g mehkega masla (nesoljenega)
-
50 g sladkorja
-
1 manjši rumenjak
-
100 g gladke moke
-
30 g mletih mandljev
-
⅓ žličke pecilnega praška
-
ščepec soli
Borovničevo polnilo
-
125 g svežih borovnic
-
1 žlička limoninega soka
-
1 zravnana žlica sladkorja
-
½ žličke koruznega škroba
Drobljenec
-
60 g gladke moke
-
30 g sladkorja
-
35 g hladnega masla
-
20 g sesekljanih mandljev
Za posip
-
sladkor v prahu
Postopek
-
Maslo in sladkor penasto stepemo, nato primešamo rumenjak. Dodamo moko, mlete mandlje, pecilni prašek in sol ter na hitro zgnetemo v gladko testo. Zavijemo v folijo in postavimo za krpol ure v hladilnik.
-
Borovnice skupaj z limoninim sokom in sladkorjem segrejemo v manjši kozici. Koruzni škrob raztopimo v 1 žlički hladne vode, vmešamo med borovnice in na hitro prevremo, da se zgosti. Odstavimo in ohladimo.
-
Za drobljenec med prsti zdrobimo moko, sladkor in hladno maslo, da nastanejo drobtine. Vmešamo še sesekljane mandlje.
-
Testo razvaljamo in izrežemo kroge (pribl. 8 cm Ø). Položimo jih v modelčke za mafine – ni potrebno oblikovati robov.
-
Na testo nadevamo borovničevo zmes in posujemo z drobljencem. Pečemo pri 185 °C približno 28–30 minut, da je drobljenec zlato zapečen.
-
Popolnoma ohladimo, previdno odstranimo iz modela in posujemo s sladkorjem v prahu.
👉 Preizkusi še
• Testo za potico • Nor na pite • Sladko v kozarcu • Pehtranka


Ni komentarjev
Objavite komentar