Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Božična cheesecake torta s cimetom in brusnicami

Božična cheesecake torta s cimetom in brusnicami – kremasta praznična sladica z rahlo začinjeno kremo in osvežilnim brusničnim prelivom.

Ta sladica sodi v praznični sklop KUHLA – Naj se blešči, kjer v decembrskih dneh nastajajo recepti, ki združujejo domačnost, praznično eleganco in premišljeno pripravo. Cheesecake je ena tistih sladic, ki jih lahko pripraviš vnaprej, na mizi pa vedno deluje posebno – brez nepotrebnega kompliciranja, a z veliko učinka.

Ta cheesecake je prava zimska pravljica – kremast, rahlo začinjen s cimetom in z osvežilno kiselkastim prelivom iz brusnic, ki poskrbi za popolno ravnotežje okusov. Je elegantna sladica, ki jo lahko pripraviš dan vnaprej, zato je idealna za praznične dni, ko je v kuhinji že dovolj dela. Na mizi vedno izstopa in poskrbi za “wow” efekt ob prvem grižljaju. Cheesecake bo še lepši, če ga okrasiš s svežimi brusnicami, vejico rožmarina ali nekaj tankimi rezinami posušene pomaranče. Po želji lahko v kremo dodaš še ščepec mletega klinčka ali kardamoma za dodatno praznično globino okusa.

Sestavine (za tortni model Ø 24 cm)

Podlaga:
200 g maslenih piškotov
100 g masla (stopljenega)

Krema:
600 g kremnega sira (Philadelphia ali podobno)
200 g kisle smetane
150 g sladkorja
3 jajca
1 žlička vaniljevega ekstrakta
1 žlička mletega cimeta
naribana lupinica 1 pomaranče

Brusnični preliv:
200 g svežih ali zamrznjenih brusnic
80 g sladkorja
1 žlica limoninega soka
1 žlička koruznega škroba (po potrebi)

Postopek

1. Pripravi podlago:
Piškote zmelji v drobtine in zmešaj s stopljenim maslom.
Maso pritisni na dno tortnega modela, obloženega s papirjem za peko, in daj v hladilnik, da se strdi.


2. Pripravi kremo:

3. Pečico segrej na 160 °C.

4. V veliki posodi zmešaj kremni sir, kislo smetano, sladkor, vaniljo, cimet in pomarančno lupinico.

5. Postopoma dodaj jajca, eno za drugim, in nežno premešaj.

6. Kremo prelij čez piškotno podlago in gladko poravnaj.

7. Peci približno 50–55 minut. Robovi morajo biti čvrsti, sredina pa še rahlo mehka.

8. Ohladi v pečici s priprtimi vrati, nato pa prestavi v hladilnik vsaj za 4 ure (še bolje čez noč).


3. Brusnični preliv:

9. Brusnice s sladkorjem in limoninim sokom kuhaj 10 minut, dokler se ne razpustijo.

10. Če želiš bolj gosto teksturo, dodaj raztopljen škrob in kuhaj še 2–3 minute.

11. Ohlajen preliv prelij čez cheesecake tik pred serviranjem.

FAQ

1. Ali lahko uporabim zamrznjene brusnice?
Da, brez težav. Le odtajaj jih in odcedi odvečno tekočino, da preliv ne bo preveč voden. Po želji lahko dodaš žličko škroba, da se bolje zgosti.

2. Kako vem, da je cheesecake pečen?
Ko se robovi učvrstijo, sredina pa se še rahlo trese. Cheesecake se bo med hlajenjem učvrstil – ne peči ga predolgo, da ostane kremast.

3. Lahko torto pripravim dan prej?
Da, priporočljivo! Cheesecake je naslednji dan še boljši, saj se okusi povežejo in tekstura postane popolna. Hrani ga v hladilniku, pokritega.

4. S čim lahko nadomestim kislo smetano?
Uporabi grški jogurt ali mascarpone. Obe možnosti bosta dali rahlo drugačno, a še vedno bogato in kremasto strukturo.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo