Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Čokoladna božična rolada – mehka, bogata in popolna praznična klasika

Čokoladna božična rolada: puhast biskvit, bogata čokoladna krema in praznična dekoracija, ki poskrbi za popolno sladico decembra.

Čokoladna božična rolada

Čokoladna rolada je prava zvezda praznične mize – mehka, rahla in polnjena z bogato čokoladno kremo. Njena elegantna oblika in praznična dekoracija poskrbita za “wow” efekt, okus pa je tako klasičen in udoben, da vedno izgine prva s pladnja. Rolada je odlična izbira za zaključek božičnega kosila ali kot sladica za decembrske obiskovalce.

Sestavine (biskvit)

  • 4 jajca

  • 100 g sladkorja

  • 1 vaniljev sladkor

  • 80 g gladke moke

  • 20 g grenkega kakava

  • 1 žlička pecilnega praška

  • ščepec soli

Sestavine (krema)

  • 200 g temne čokolade

  • 250 ml sladke smetane

  • 2 žlici sladkorja v prahu

  • 1 žlica masla

Pred serviranjem rolado okrasi z dodatno čokoladno glazuro, svežimi brusnicami ali sladkorjem v prahu za “zasnežen” videz. Po želji lahko v kremo vmešaš žličko pomarančnega likerja za praznično aromo.

Dekoracija:
Rolado premaži po vrhu s sijočo čokoladno glazuro in pusti, da ob straneh teče. Potresi s tanko plastjo sladkorja v prahu. Postavi v hladilnik, da se strdi. Na vrh dodaj vejico svežega rožmarina ali smrekove vejice ter nekaj brusnic – tako bo rolada videti kot majhna praznična dekoracija, pripravljena za praznično mizo.

Postopek

1. Pripravi biskvit:

  1. Pečico segrej na 180 °C in pripravi pekač (30 × 40 cm), obložen s papirjem za peko.

  2. Jajca, sladkor in vaniljev sladkor stepaj 5 minut, da nastane svetla, puhasta zmes.

  3. Previdno vmešaj presejano moko, kakav, pecilni prašek in ščepec soli.

  4. Testo enakomerno razporedi po pekaču in peci 8–10 minut.

  5. Pečen biskvit takoj preloži na vlažno kuhinjsko krpo, odstrani papir in zvij skupaj s krpo. Pusti, da se ohladi.

2. Pripravi kremo:

  1. Čokolado stopi z maslom nad vodno kopeljo in jo ohladi.

  2. Smetano stepaj s sladkorjem v prahu v čvrsto kremo, nato pa primešaj stopljeno čokolado.

3. Sestavi rolado:

  1. Ohlajen biskvit previdno odvij in premaži s čokoladno kremo.

  2. Zvij nazaj v rolado in zavij v folijo.

  3. Postavi jo v hladilnik za vsaj 2 uri, najbolje čez noč.

Čokoladna božična rolada je sladica, ki vedno očara – s svojo mehko strukturo, bogatim okusom in praznično eleganco na mizi izstopa kot prava zvezda decembra. Postrezi jo ob skodelici čaja ali kave in uživaj v vsakem grižljaju, ki diši po praznikih. Ko jo narežeš na rezine, posuj še malo sladkorja v prahu za zasnežen videz in takoj jo postrezi.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo