Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Hitra rižota s stročjim fižolom, limono in parmezano

Kremasta rižota s stročjim fižolom, limono in parmezanom – sveža, lahka in pripravljena v manj kot 30 minutah.

 

Ta rižota je poenostavljena različica klasike: namesto dolgega mešanja imaš tukaj malo bližnjic, rezultat pa je še vedno kremasta in dišeča skleda riža. Stročji fižol poskrbi za zelenjavo, limona in parmezan pa za tisti “svetleči” okus.

Super četrtkovo kosilo, ki ne zahteva posebnih sestavin – zamrznjen stročji fižol je tukaj tvoj najboljši prijatelj.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 160 g riža za rižote (arborio, carnaroli) ali običajnega okroglozrnatega
  • 200 g stročjega fižola (svežega ali zamrznjenega)
  • 700 ml tople zelenjavne jušne osnove (ali voda + jušna kocka)
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 30 g masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • 40 g naribanega parmezana
  • lupinica in sok 1/2 limone
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Čebulo drobno nasekljaj, česen sesekljaj. Stročji fižol po potrebi nareži na krajše koščke. Jušno osnovo segrej v manjšem loncu in jo ohranjaj toplo.
  2. V širši ponvi segrej olivno olje in polovico masla. Dodaj čebulo in praži 3–4 minute, da postekleni. Dodaj česen in riž, premešaj in praži 1–2 minuti, da riž postekleni.
  3. Dodaj stročji fižol, premešaj, nato prilij toliko vroče jušne osnove, da pokrije riž. Kuhaj na srednjem ognju, pogosto mešaj in po potrebi dodajaj jušno osnovo, ko se vpije.
  4. Rižota naj se kuha približno 15–18 minut, da je riž kuhan al dente, zrnca pa še rahlo čvrsta. Proti koncu dodaj limonino lupinico in sok, posoli in popopraj po okusu.
  5. Ko je rižota kuhana, odstavi z ognja, vmešaj preostalo maslo in nariban parmezan. Počakaj 1–2 minuti, nato še enkrat premešaj in takoj postrezi.

Če imaš v hladilniku malo belega vina, ga lahko na začetku (po praženju riža) priliješ 50 ml in pokuhaš, preden začneš dodajati jušno osnovo – okus bo še bolj zaokrožen.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo