Če si želiš nekoliko lažjo alternativo raci, a še vedno praznično, aromatično in vizualno popolno jed – je to to. Pečen piščanec z maslom, svežim rožmarinom, pomarančo in medeno zeliščno glazuro se med peko prepoji s čudovitimi okusi, koža pa postane hrustljava in lepo zlato karamelična. Primeren je tako za božično kosilo kot za večerne decembrske pogostitve, ko želiš nekaj res posebnega brez pretirane kompliciranosti.
Tudi ta recept je del prazničnega adventnega projekta KUHLA – Naj se blešči, kjer vsak dan nastajata dve novi jedi, ki ti olajšata načrtovanje decembrskih menijev in dodata domačo toplino praznični mizi.
Namig
Za hrustljavo kožo je ključno, da je piščanec pred peko dobro osušen in da ne pokriješ kože z aluminijem. Za “wow” efekt ga na mizi postrezi z dodatnimi rezinami pomaranče, rožmarinom in omako iz pekača. Iz preostanka lahko narediš vrhunsko omako z malo balzamičnega kisa ali medu.
Sestavine (za 4–6 oseb)
-
1 cel piščanec (okoli 1,8–2,2 kg)
-
50 g masla (sobne temperature)
-
2 stroka česna (sesekljano)
-
1 pomaranča (sok + lupinica)
-
2 žlici medu
-
1 žlička dijonske gorčice
-
3 vejice rožmarina + nekaj za okras
-
sol in poper po okusu
-
100 ml belega vina ali jušne osnove (za pekač)
-
po želji še: 1 čebula + 1 korenček za podlago
Postopek priprave
-
Pečico segrej na 185 °C.
-
Piščanca obriši s papirjem, da je koža suha. Znotraj in zunaj posoli in popopraj.
-
Maslo zmešaj z naribano pomarančno lupinico, česnom in drobno sesekljanim rožmarinom. To mešanico nežno vtisni pod kožo piščanca (nad prsmi) in še malo po površini.
-
Preostanek masla razmaži po površini. V notranjost piščanca daj četrtinke pomaranče in vejico rožmarina. Bedri poveži z vrvico.
-
Piščanca položi v pekač. Dodaj vino/juho (in čebulo + korenček).
-
Peci 60 minut.
-
Med peko pripravi glazuro: sok ene pomaranče + med + malo gorčice + ščepec soli.
-
Po 60 minutah piščanca premaži z glazuro in peci še 15–20 minut pri 200 °C, da dobi zlato, rahlo lepljivo skorjico.
-
Po peki pusti počivati 10 minut, nato nareži.

Ni komentarjev
Objavite komentar