Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Sadni božični kolač – klasični praznični kolač, ki je z vsakim dnem boljši

Sadni božični kolač: sočen, bogat kolač s suhim in kandiranim sadjem, oreščki in prazničnimi začimbami, ki je vsak dan boljši in popoln za darilo.

Če obstaja ena sladica, ki najbolj diši po decembru, je to zagotovo bogat sadni kolač. Mehko testo, polno kandiranega in suhega sadja, oreščkov in prazničnih začimb, je prava klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi. Kolač je še posebej priljubljen zato, ker postane z vsakim dnem boljši – okusi se prepojijo, tekstura pa ostane sočna in mehka.

Tudi ta sadni božični kolač je del projekta KUHLA – Naj se blešči: idealen je za praznične mize, zajtrke z maslom in skodelico kave ali kot domače darilo, ki vedno naredi vtis.

Namig za serviranje in shranjevanje

Sadni kolač je odličen tudi kot darilo – ovij ga v papir za peko, zaveži s trakom in dodaj osebno sporočilo. Če želiš, da ostane svež še dlje, ga po ohladitvi ovij v folijo in hrani v hladnem prostoru – tako bo obstojen tudi do 3 tedne.

Sestavine

250 g masla (sobne temperature)
200 g sladkorja
4 jajca
300 g gladke moke
1 žlička pecilnega praška
1 žlička cimeta
½ žličke mletega ingverja
½ žličke muškatnega oreščka
150 g rozin
150 g mešanice suhega in kandiranega sadja (marelice, datlji, češnje …)
80 g sesekljanih orehov ali lešnikov
2 žlici ruma ali pomarančnega soka
naribana lupinica 1 pomaranče

Postopek

  1. Pečico segrej na 170 °C in pripravi podolgovat pekač (obloži ga s papirjem za peko).

  2. Suho sadje prelij z rumom ali sokom in pusti, da se nekaj minut namaka.

  3. V veliki posodi penasto stepaj maslo s sladkorjem. Postopoma dodajaj jajca, eno za drugim, in vsakič dobro vmešaj.

  4. Dodaj presejano moko, pecilni prašek in začimbe.

  5. Vmešaj sadje z rumom, oreščke in pomarančno lupinico.

  6. Zmes vlij v pripravljen pekač in poravnaj površino.

  7. Peci približno 60 minut oz. dokler zobotrebec, potisnjen v sredino, ne pride ven čist.

  8. Kolač ohladi v pekaču, nato ga zavij v papir in pusti počivati vsaj 1 dan pred serviranjem.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo