Včasih se ti ne ljubi zavijati tortilj, bi pa vseeno nekaj v “taco” stilu. Takrat pride prav taco skleda: riž, začinjeno mleto meso, rdeči fižol, koruza in sveža solata. Vse v enem krožniku, ki si ga lahko vsak za mizo prilagodi po svoje.
Idealen sredin obrok, ko ti paše malo drugačen okus, pa še super uporabiš konzervo fižola, koruze in ostanke riža.
Sestavine (za 2 osebi)
- 120 g riža (ali 250 g že kuhanega riža)
- 200 g mletega mesa (mešano ali goveje ali puranje)
- 100 g rdečega fižola iz konzerve, odcejenega
- 100 g sladke koruze iz konzerve, odcejene
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička mlete kumine
- 1 žlička mlete sladke paprike
- ščepec čilija ali čilijevih kosmičev (po okusu)
- 2 žlici olja
- sol in poper po okusu
- 2 pesti narezane zelene solate ali radiča
- po želji: nekaj žlic kisle smetane ali navadnega jogurta, nariban sir, limetin sok
Postopek
- Riž skuhaj v slani vodi po navodilih na embalaži. Če uporabljaš že kuhan riž, ta korak preskočiš – le malo ga pogrej pred serviranjem.
- Čebulo nasekljaj, česen drobno sesekljaj. V ponvi segrej olje, dodaj čebulo in jo praži 2–3 minute, da postekleni.
- Dodaj mleto meso, posoli in popopraj, razdrobi z lopatko in praži, da spremeni barvo. Vmešaj česen, kumino, mleto papriko in čili ter praži še minuto, da zadiši.
- Dodaj paradižnikovo mezgo, fižol in koruzo. Po potrebi prilij nekaj žlic vode. Kuhaj 5–7 minut, da se okusi povežejo. Poskusi in po potrebi dodatno začini s soljo in poprom.
- V skledi najprej razporedi riž, nanj pa nadevaj taco mešanico z mletim mesom. Dodaj narezano solato, po želji nariban sir in žlico jogurta ali kisle smetane. Pokapaj z limetinim sokom.
Če želiš vegi verzijo, mleto meso preprosto izpusti ali ga zamenjaj z dodatnim fižolom in malo narezane paprike.

Ni komentarjev
Objavite komentar