Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Pita iz vijoličnega krompirja

Že nekaj časa me je "mučil" vijolični krompir in končno se je znašel na delovnem pultu. 


sestavine
300 g vijoličnega krompirja
2 rumenjaka
2 zvrhani žlici kisle smetane
2 ščepca soli + 1 čajna žlička
1 ščepec tribarvnega grobo mletega popra
1 ščepec muškatnega oreščka
2 vejice luštreka
Znanstvene raziskave so pokazale, da vsakodnevno uživanje vijoličnega krompirja vrednost krvnega tlaka zniža za približno 4 % in hkrati ne vpliva na povečanje teže. Vsebuje veliko antocianina, ki je močan antioksidant, med drugim ga vsebujejo tudi borovnice, zato spada med najbolj cenjene sorte krompirja. 
Vijolični krompir operemo, položimo v kozico, zalijemo s hladno vodo, dodamo eno čajno žličko soli in skuhamo (ko voda zavre, kuhamo 22 minut). Kuhan krompir olupimo in narežemo na rezine.

Pripravljen krompir položimo v pekač (uporabite lahko dva "porcijska") in prelijemo z mešanico, ki smo jo pripravili iz kisle smetane, dveh rumenjakov, grobo zrezanega luštreka ter začinjenim z dvema ščepcema soli, ščepcem popra in muškatnega oreščka. Pekač postavimo v ogreto pečico na 190 °C, za 15 minut.
Preprosto za pripravo in okusno krompirjevo pito sem serviral kot prilogo ob govejem fileju, iz žara. Lahko pa servirate tudi kot glavno jed (če servirate kot glavno jed, uporabite 500 g krompirja, 4 žlice kisle smetane, začimbe prilagodite količini in 3 rumenjake), a poleg pripravite listnato solato po lastnem izboru...

***
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]