Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Pita iz vijoličnega krompirja

Že nekaj časa me je "mučil" vijolični krompir in končno se je znašel na delovnem pultu. Delovni naslov "krompirjeva zloženka" a na koncu preimenoval v pita iz vijoličnim krompirjem.
Že nekaj časa me je "mučil" vijolični krompir in končno se je znašel na delovnem pultu. 


sestavine
300 g vijoličnega krompirja
2 rumenjaka
2 zvrhani žlici kisle smetane
2 ščepca soli + 1 čajna žlička
1 ščepec tribarvnega grobo mletega popra
1 ščepec muškatnega oreščka
2 vejice luštreka
Znanstvene raziskave so pokazale, da vsakodnevno uživanje vijoličnega krompirja vrednost krvnega tlaka zniža za približno 4 % in hkrati ne vpliva na povečanje teže. Vsebuje veliko antocianina, ki je močan antioksidant, med drugim ga vsebujejo tudi borovnice, zato spada med najbolj cenjene sorte krompirja. 
Vijolični krompir operemo, položimo v kozico, zalijemo s hladno vodo, dodamo eno čajno žličko soli in skuhamo (ko voda zavre, kuhamo 22 minut). Kuhan krompir olupimo in narežemo na rezine.

Pripravljen krompir položimo v pekač (uporabite lahko dva "porcijska") in prelijemo z mešanico, ki smo jo pripravili iz kisle smetane, dveh rumenjakov, grobo zrezanega luštreka ter začinjenim z dvema ščepcema soli, ščepcem popra in muškatnega oreščka. Pekač postavimo v ogreto pečico na 190 °C, za 15 minut.
Preprosto za pripravo in okusno krompirjevo pito sem serviral kot prilogo ob govejem fileju, iz žara. Lahko pa servirate tudi kot glavno jed (če servirate kot glavno jed, uporabite 500 g krompirja, 4 žlice kisle smetane, začimbe prilagodite količini in 3 rumenjake), a poleg pripravite listnato solato po lastnem izboru...

***
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo