SLASTNI PREDLOGI IZ ŽIT!

[ŽITO][threecolumns]

Sezona solat je tukaj...

[SOLATA][bleft]

Kaj vse si lahko pripravite za malico TO GO...

[TO GO][threecolumns]

Krofi

Klasika, ki ne izostane v pustnem času.


sestavine
 KVASNI NASTAVEK
1 kocka svežega kvasa Fala
5 žlic mleka, 1 žlica kristalnega sladkorja
TESTO ZA KROFE
500 g ostre moke
100 g masla
50 g kristalnega sladkorja
8 rumenjakov
125 ml mlačnega mleka
2 žlici ruma
1 dober ščepec soli
marelična marmelada, čokolada
Pripravimo kvasni nastavek: V posodico nadrobimo kocko svežega kvasa FALA, dodamo sladkor in mlačno mleko ter premešamo. Pustimo stati 10 minut.
V kozico nalijemo mleko in dodamo maslo, sladkor, sol in rum. Ob stalnem mešanju segrevamo toliko časa, da se maslo raztopi. V skledo presejemo moko, prelijemo z mešanico iz stopljenega masla, kvasnim nastavkom in razžvrkljanimi rumenjaki. Zmešamo v testno gmoto. Stresemo na delovno površino in z močnimi pritiski pregnetemo v prožno testo. Pokrijemo in pustimo počivati 35 minut.
Testo položimo na pomokano površino in razvaljamo na debelino 1,5 centimetra. Izrežemo kroge, jih pokrijemo s krpo in pustimo počivati 35 minut.


Pri izrezavanju lahko uporabite tudi modelček kakšne druge oblike, kot je kvadrat...
Vzhajane hlebčke položimo (zgornji del gleda v olje) v olje, ogreto na 170 °C. Pokrijemo, po štirih minutah odkrijemo, obrnemo in še do konca ocvremo (3-4 minute). Ocvrte krofe napolnimo z marelično marmelado zmešano z malo ruma ali vroče vode, ohladimo, potrosimo z mletim sladkorjem ter postrežemo. 


V olje postavite ročaj lesene žlice in ko se začnejo ob ročaju nabirati mehurčki in plavajo proti površju, je pravšnja temperatura. Vsekakor je pa potrebno izbrati tudi pravo olje. Kljub zmotnemu prepričanju, se krofi najlepše ocvrejo v masti, je veliko lažje vzdrževati primerno temperaturo in tudi manj mastni so.
Ohlajene krofe lahko oblijete s čokolado in potrosite z barvnimi mrvicami.
***
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj ve je že moja malenkost pripravila za NeDelo - Odprta Kuhinja?

[ODPRTA KUHINJA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]

Sladko v kozarcu vedno zažge...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]