SLASTNI PREDLOGI IZ ŽIT!

[ŽITO][threecolumns]

POČASI A ZANESLJIVO PRIHAJA SEZONA SOLAT...

[SOLATA][bleft]

Kaj vse si lahko pripravite za malico TO GO...

[TO GO][threecolumns]

Pšenični njoki s češnjevim paradižnikom

Slastni njoki so lahko tudi brez krompirja...
Tudi tale preprosta in zelo okusna receptura za njoke je del testeninskega izziva za tednik NeDelo, priloga Odprta Kuhinja.
Kako bi te štiri vrste testenin shranili?
"Njoke in raviole brez težav zamrznemo in jih imamo v zamrzovalni skrinji tudi kak mesec, če bodo seveda zdržali. Zdrobove capunte povaljamo v ostri moki in shranimo za nekaj dni v hladilnik. Ne priporočam pa, da bi jih zamrznili. Pšenični zdrob ni ravno prijatelj skrinje. Nudlce lahko enako povaljamo v ostri moki in za dan ali dva shranimo v hladilniku. Če pa sem popolnoma iskren, bi jih najraje uporabil še isti dan, ker so v kombinaciji z omako prvi dan popolnega okusa." 
Delček mojega majskega prispevka na štirih straneh iz priloge NeDelo - Odprta Kuhinja, 21. maj 2017... 😍 Za šesti mesec pa še ne razkrijem... 😝
Pri pripravi njokov ne uporabljamo dodatne moke! Gnetemo toliko časa, da se sestavine povežejo in nastane prožno testo (na začetku malo packasto) ... Za lažje gnetenje lahko uporabimo tudi kuhinjski univerzalni aparat. Njoki so idealni za skrinjo. Naredijo se lahko tudi brez pšenične trave oz. s kakim drugim okusom: špinača, paradižnik, sipino črnilo, rdeča pesa ... Odvisno od tega, kaj dodamo, temu primerno odvzamemo tekočino. Res, ampak zelo zares okusni njoki, boljši kot krompirjevi!
Pšenična trava v prahu iz ekološke pridelave je priročna za uporabo. Lahko jo zmešamo v odličen smoothie ali pa jo pijemo pred obroki. Pšenično travo odlikuje klorofil, ki ji daje lepo zeleno barvo. Več ⏩
 TESTENINE
1000 ml vode
125 g masla
1 čajna žlička soli
640 g ostre moke
3 jajca
OMAKA
250 g češnjevega paradižnika
1/3 čajne žličke soli
pest listov bazilike
4 stroki česna
kajenski poper po okusu
olivno olje
Vodo nalijemo v kozico. Dodamo sol in maslo in zavremo.
V vrelo vodo stresemo mešanico moke in pšenične trave v prahu. Ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da nastane cmok in odstopi od stene kozice. Stresemo na delovno površino.
Mlačni zmesi dodamo jajca in dobro pregnetemo.
Testo razdelimo na manjše dele, ki jih razvaljamo v svaljek. Razrežemo na manjše kose. Kuhamo v osoljeni vodi, toliko časa, da priplavajo na površje.

Češnjev paradižnik stresemo na vročo ponev, pokapamo z olivnim oljem in pražimo 3 minute. Dodamo česen, narezan na lističe, pšenične njoke in premešamo.
Začinimo in primešamo grobo zrezane liste bazilike.
***
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj ve je že moja malenkost pripravila za NeDelo - Odprta Kuhinja?

[ODPRTA KUHINJA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]