Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Hrustljava jagodna pita



Osvežujoče in hitro iz jagod, a karamelizirana skorja je pika na "i"!
"Tale" res okusna jagodna pita je nastala, ko je padel "cukr". 😁😉 Ob pogledu v hladilnik so izstopale jagode in zavitek vlečenega testa. Končni cilj čim hitreje pripravljeno in čim manj sestavin. Na koncu uspelo, a nebi bil Blaž če nebi še dodal kako malenkost. In to je marakuja in listi melise. 😂😄👍
Jagode so en najbolj priljubljenih sadežev v svetu.
Jagode lahko kupujemo čez vse leto, vendar so vsekakor okusnejše tiste, ki zrastejo na domačem vrtu ali na obrobju gozda…
Rdeč sočen sadež vsebuje veliko vitamina C, beta karotena, različne sadne kisline, železo, natrij, kalij, mangan, fosfor, nekaj kalcija…
100 g jagod vsebuje le 30 kalorij in so primerne za različne diete.
Eden od zgodovinskih zapisov se celo glasi, da so se dame iz kraljevih dvorov kopale v soku jagod, a razlog kozmetični nameni! Jagode so koristne za prebavni sistem človeškega telesa, a nekatere raziskave trdijo da naj bi delovale kot blag tonik za jetra in imele protibakterijske lastnosti.
 500 g jagod
6 listov sveže valjanega listnatega testa 1 zavitek 300 g
4 žlice masla
4 vejice melise
2 marakuje
5 žlic mletega sladkorja
1 limeta
Pri pripravi uporabil okrogel pekač premera 25 centimetrov in višine 4 centimetre. Ker je tukaj sezona češenj, lahko namesto jagod uporabite tudi njih ali pa maline...
Jagode očistimo, operemo pod tekočo vodo in dobro osušimo. Maslo raztopimo.
Pekač premažemo z maslom in čezenj položimo list vlečenega testa. Del testa, ki je v notranjosti pekača, premažemo z maslom in potrosimo s čajno žlico mletega sladkorja. Postopek ponavljamo, da uporabimo 5 listov testa.
Jagode stresemo v pekač, potrosimo z žlico mletega sladkorja, pokapamo s semeni marakuje, sokom limete in potrosimo z listi melise. Pokrijemo s šestim listom vlečenega testa. Testo, ki gleda čez rob, prepognemo v notranjost pekača. Premažemo s preostankom masla in potrosimo z mletim sladkorjem.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 °C, za 35 minut. Pito pred serviranjem ohladimo.

Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]