Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

TORTIGLIONI Z JAJČEVCEM NA RUKOLI


sestavine za 4 osebe:

1. večji jajčevec
500 g testenin - tortiglioni
česen
peteršilj
začimbe (sol, vegeta, majaron, muškatni orešček, beli poper)
0,06l olivno olje
0,20l tekoče mešanice - v razmerju 1:1:1 (sladka smetana, voda, belo vino)
0,15 kg rukole
15 listov radiča traviso

postopek priprave:

Testenine tortigloni skuhamo - al dente , v vodi - kateri smo dodali žlico olivnega olja in sol. Jajčevec narežemo na pol centi debele kolobarje in nato kolobarje narežemo na pol centi široke rezance. V segreto ponev dodamo olje , narezan jajčevec in pražimo do zlato-rjave barve. Ko dobimo željeno barvo, dodamo začimbe (sol, vegeta, majaron, muškatni orešček, beli poper) ter nasekljan peteršilj in česen. Ko česen zadiši prelijemo z tekočo mešanico (sladka smetana, voda , belo vino v razmerju 1:1:1) prevremo , dodamo kuhane testenine ter dušimo cca 3 minute . da se testenine segrejejo in prepojijo z omako.


SESTAVINE JAJČEVCA:
Lupina vsebuje vitamin C, B1 in B2, meso pa ima le malo mineralnih snovi. Surovi jajčevec je nizkokaloričen (100g jajčevca ima 25 kalorij), vendar pravi okus pride do izraza šele, ko ga obdelamo.

NASVETI ZA ZDRAVJE:
Sadež je idealna prehrana za diabetike. Zdravilno naj bi deloval pri revmi, išiasu in boleznih ledvic, sok jajčevca pospešuje izločanje žolča in znižuje raven holesterina. Jajčevec je sestavljen iz 92 odstotkov vode in le nekaj hranilnih snovi, ki pa se nahajajo pretežno v lupini. Sadeža torej ne lupimo!

NASVETI OB UPORABI:
Surovi jajčevec nima okusa. Šele po kuhi, peki ali peki na žaru razvije aromo po orehih. Pri peki lahko preprečimo, da se sadež napoji z maščobo in postane kalorična bomba tako, da ga dobro odcedimo. Jajčevec začinimo z močnimi sredozemskimi začimbami kot so rožmarin, timijan in česen. Okusen je tudi, če ga pripravimo s paradižnikom, papriko, krompirjem in čebulo.

NASVETI PRI KUHI:
Kadar jajčevec kuhamo, ga narežemo na kocke, pri peki pa ga narežemo po dolgem v približno pol cm debele rezine. Olupimo ga najlažje surovega, kot krompir, ali pa ga položimo za 1 do 2 minuti v vročo vodo in ga nato enostavno o

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo