Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

KUNČJE MESO S KROMPIRJEM IN MOZZARELLO

0


čas priprave: 60min
zahtevnost: preprosto
sestavine za 4osebe:

0,80kg KUNČJE MESO
4kom KROMPIR srednje velik
2kom ČEBULA
2kom RDEČE KORENJE
0,20kg MOZZARELLA
ZAČIMBE (sol, poper, timijan, žajbelj, rožmarin, zelenjavni dodatek jedem)
2veliki žlici GORČICA
2vejici PETERŠILJ
ČESEN po okusu
0,03lit VODA
0,03lit BELO VINO
OLIVNO OLJE

predpriprava:

- MOKRA KVAŠA (dan pred pripravo oz. vsaj tri ure pred pripravo): ZAČIMBE, GORČICO, SESEKLJAN PETERŠILJ in ČESEN, VODO, BELO VINO, OLIVNO OLJE ZMEŠAMO IN NATREMO KUNČJE MESO. POLOŽIMO V POSODO, POKRIJEMO IN DAMO POČIVATI V HLADILNIK.
- KORENJE IN ČEBULO OČISTIMO TER SESEKLJAMO
- KROMPIR OČISTIMO TER NAREŽEMO NA KOCKE

priprava:

SEGREJEMO OLIVNO OLJE TER KUNČJE MESO NA OBEH STRANEH POPEČEMO, DA DOBIMO ZLATORJAVO BARVO. KOZICO POKRIJEMO IN NA NAJMANJŠI JAKOSTI OGNJA DUŠIMO cca 15min. V ČASU DUŠENJA, MESO PARKRAT OBRNEMO. DODAMO SESEKLJANO ZELENJAVO (rdeče korenje, čebula) IN NA KOCKE NAREZAN KROMPIR. PREMEŠAMO, POKRIJEMO TER DUŠIMO NADALJNIH 30min. MED DUŠENJEM PARKRAT PREMEŠAMO, DA SE SESTAVINE PREPOJIJO IN DA SE NAM NE PRIME. PO POTREBI ZALIVAMO Z VODO (cca 0,20lit).
PO SERVIRANJU NA KROŽNIK, VRH KUPOLE S KUNČJEGA MESA IN KROMPIRJA OBLOŽIMO Z MOZZARELLO. POLEG POSTREŽEMO TRIS SOLATO ( RUKOLA, ZELENA SOLATA, MLADA ŠPINAČA).

KUNČJE MESO:
Kunčje meso je belo in na videz podobno piščančjemu mesu in sodi med najkakovostnejše vrste mesa.Mnogi prehrambeni strokovnjaki priporočajo uživanje kunčevine v dietni prehrani, pri boleznih srca in ožilja, predvsem pa starejšim ljudem, nosečnicam, otrokom in športnikom.
To meso je zaradi manjše količine maščob, holesterola in purinskih snovi izredno primerno za ljudi, ki so nagnjeni k aterosklerozi ali urikozi. Z vidika energijske vrednosti in količine maščobe je sestava kunčjega mesa podobna pustim vrstam mesa, prednost v dietetiki pred drugimi vrstami mesa in tudi v varovalni prehrani pa mu daje manjša vsebnost holesterola in purinskih snovi. Ker meso kunca vsebuje manj vezivnega tkiva ima nekaj več esencialnih aminokislin kot druge vrste mesa.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo