Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Miklavževi parkeljni

Tradicija veleva, da se danes pečejo Miklavževi parkeljni.
1,10 ure
Zahtevnost:
Sestavine za 8 hudičkov:
500 g moke, tip 500
1 zavitek suhega kvasa (7 g)
80 g masla
0,25 l mlačnega mleka
2 jajci
120 g kristalnega sladkorja
en ščepec soli
ena žlica ruma
rozine za oči in gumbke, rdeč trak za jezik
2 žlice marelične marmelade

PRIPRAVA
V posodo presejete moko, dodate jajci, suh kvas, kristalni sladkor in sol, rum ter maslo, ki je bilo nekaj časa na sobni temperaturi.

Vse skupaj prelijete z mlačnim mlekom ter s pomočjo lesene žlice zmešate, da dobite testno gmoto.
Testno gmoto stresete na pomokano delovno površino in s pomočjo dlani dobro pregnetete (10 minut).

Oblikujete hlebček, položite nazaj v posodo, pokrijete s kuhinjsko krpo ter pustite počivati 30 minut.
Vzhajano testo stresete na pomokano delovno površino ter razvaljate na velikost 45*50 centimetrov.

Razvaljano testo razrežete na osem enakih delov (postopek rezanja: prečno prerežete na pol, nato dela prerežete na pol in nato še vsak kos testa na pol).
OBLIKOVANJE MIKLAVŽEVEGA PARKELJNA

Kos testa zarežete tako, kot je prikazano na sliki.
Razrezan kos testa položite na pekač ter z zarezanih kosov oblikujete nogei, roki, glavo in dva rožička.
Na mesto za oči in gumbe položite rozine ter jih na rahlo pritisnete v testo.

Z rdečega blaga ali kartona izrežete jeziček v obliki trikotnika ter ga zapičite na mesto za usta.

Postopek ponovite še pri ostalih kosih testa.

Pripravljene parkeljne na pekaču pokrijete s kuhinjsko krpo ter pustite počivati 20 minut.
Pekač položite v ogreto pečico na 180°C, za 25 minut.

Pečene parkeljne ohladite ter premažete z marelično marmelado, ki ste jo pomešali z vročo vodo (2 žlice marmelade : 2 žlice vroče vode).


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo