Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Ješprenjeva rižota s puranom

Ješprenj se najpogosteje uporablja za značilno slovensko jed, ričet. Vsebuje veliko kalija, magnezija, nekatere vitamine in fosfor. Bogat je tudi z prehranskimi vlakni in antioksidanti v njih, ki pomagajo pri zaščiti bolezni srca in ožilja.
4 OSEBE
50 MINUT
SESTAVINE ZA OKUSNO RIŽOTKO
400 g ješprenja
350 g puranjih prs
1/3 podolgovate kumare
1 večje korenje
1 večja čebula
1 paradižnik
1 rezina gomolja zelene
1 čajna žlička naribanega ingverja
5 strokov česna
2 žlice masla
olivno olje
začimbe: sol, tribarvni grobo mleti poper, muškatni orešček, timijan
grobo riban parmezan



PREDPRIPRAVA
1. puranja prsa operemo pod tekočo vodo, osušimo in narežemo na majhne kocke
2. zelenjavo (paradižnik, korenje, kumara, gomolj zelene, čebula) operemo, očistimo in narežemo na majhne kocke
3. česen očistimo in grobo sesekljamo
4. ingver olupimo in naribamo
5. ješprenj operemo in skuhamo (cca 40 min) v vodi, kateri smo dodali eno čajno žličko soli, poper po okusu in noževo konico muškatnega oreščka - ko je kuhan ga odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo
PRIPRAVA

V kozico stresemo narezano meso, čebulo in pokapamo z olivnim oljem. Nato pražimo 7 minut.
Praženemu mesu dodamo zelenjavo (korenje, paradižnik, kumara, gomolj zelene), česen in ingver. Nato dodamo še začimbe (sol, poper, timijan, muškatni orešček) ter pražimo, na srednjem dovodu toplotne energije, 8 minut.
Praženo mešanico prelijemo z 0,15 l vode in dobro prevremo. Nato dodamo odcejen ješprenj in počasi kuhamo 5 minut, da se okusi povežejo. 
Tik pred serviranjem v rižoto dobro vmešamo maslo. Ob rižoti serviramo grobo nariban parmezan.

Še nekaj idej >>> JEŠPRENJ

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo