Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Pepelnični ribji file

Navdih za naslednji recept je prišel iz tradicije! Na sredo po pustnem torku je premakljiv praznik, ki je v katoliškem koledarju označen kot Pepelnična sreda oz. kratko, pepelnica. 
4 osebe
25 minut
Kaj se potrebuje za okusno kosilo?
RIBA
600 g ribjih filejev (oslič /vitki som oz. panga / aljaški som / škarpena / postrv)
sol
tribarvni grobo mleti poper
koruzna moka
olivno olje
SOLATA
1 avokado
1 zelena paprika
1 jabolko gramy smith
3 žlice suhih brusnic
2 pesti kreše
2 ščepca soli
1 ščepec grobo mletega tribarvnega popra
1 žlico suhih ingverjevih koščkov
1 pest vloženih jagod kaper
1 limona
PRILOGA
2 večja krompirja
sol
olje za cvrtje

PRIPRAVA KROMPIRJEVIH SLAMIC

Krompir olupimo, operemo pod tekočo vodo in osušimo. Nato ga narežemo na tanke palčke (1. krompir narežete na tanke kolobarje 2. kolobarje narežete na tanke rezance).

Krompirjeve palčke ocvremo v vročem olju. S soljo jih začinimo tik pred serviranjem.
PRIPRAVA SOLATE Z AVOKADOM
- avokado prepolovimo, odstranimo koščico, olupimo in narežemo na majhne koščke
- jabolko operemo, odstranimo koščice in narežemo na majhne koščke
- papriko očistimo, operemo pod tekočo vodo, osušimo in narežemo na majhne koščke
- stisnemo sok ene limone

Pripravljen avokado, jabolko in papriko ter brusnice stresemo v posodo, začinimo s soljo in poprom ter prelijemo z limoninim sokom. Sestavine premešamo.
Tik pred serviranjem v solato umešamo krešo in ingver.
PRIPRAVA RIBJEGA FILEJA

Ribje fileje operemo pod tekočo hladno vodo, osušimo in narežemo na tri dele. Ribje koščke začinimo s soljo in poprom.
Ribje koške povaljamo v koruzni moki in spečemo na ponvi, ki smo jo pokapali z olivnim oljem.

Ribo pečemo na vsaki strani tri minute in pol.
SERVIRANJE

Na servirnem krožniku naredimo posteljico iz ocvrtih krompirjevih palčk. Krompirjevo posteljico obložimo s koščki ribe. Na vrh položimo solato iz avokada in obložimo z vloženimi jagodami kaper.


PEPELNIČNA SREDA
Praznuje se na sredo, 46 dni pred veliko nočjo. S pepelnico se začenja postni čas - pepelnična sreda je prvi postni dan. Cerkev je ta praznik uvedla že daljnega leta 1091. Pepelnična sreda je (tako kot veliki petek) dan posta in se na jedilniku naj nebi znašlo meso.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo