Okusi za lahko.....

[ZDRAVO ZA JANUAR][threecolumns]

110 NAMIGOV : SOLATNI IZBOR

[SOLATA][bleft]

Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][threecolumns]

Kondenzirano mleko

Domače kondenzirano mleko! Kondenzirano mleko se uporablja pri pripravi sladic, a ponekod ga celo uporabljajo kot nadomestilo za običajno mleko v kavi in čaju.
KONDENZIRANO MLEKO


sestavine
1 liter mleka 3.5% mlečne maščobe
230 g kristalnega sladkorja
Na trgovskih policah ga težje najdemo, a nič zato, saj ga lahko pripravimo sami iz samo dveh sestavin, kar doma. Pa še nepotrebnih dodatkov (E-ji, ojačevalci okusa…), ki jih dodajajo proizvajalci se izognemo!
Kozico splaknemo z vodo. Nalijemo mleko in dodamo sladkor. Postavimo na štedilnik, na srednji dovod toplotne energije in počakamo, da mleko zavre. Nato, takoj zmanjšamo dovod toplotne energije na minimum in kuhamo 2 ure. 
POMEMBNI IN KORISTNI NASVETI… Med kuhanjem mleko nikakor ne sme vreti ali brbotati! Na začetku, ko mleko zavre obvezno mešajte, da neha vreti in se umiri. Drugače bo kipelo… Med kuhanjem - segrevanjem obvezno večkrat premešate (vsaj na 15 min)!
Kozico odstavimo in dobro ohladimo. Ohlajeno kondenzirano mleko lahko uporabimo za pripravo različnih sladic (sladoled, različne kreme za torte, sorbet...) ali pa shranimo v dobro zaprt kozarec in postavimo v hladilnik.
***
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


NOR NA PITE: eden mojih najljubših tagov...

[NOR-NA-PITE][threecolumns]

"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]