Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Suha pita

SUVA PITA: K pripravi moje verzije suhe pite me je pripravil TV prispevek, o tem, da če imajo Slovenci gibanico, Bosanci baklavo, imajo Srbi »suvu pitu«.
0
Med brskanjem po spletu, je nastal tale res okusen kolač, ki je vsekakor sladek, a okusi so popolni… 


K pripravi moje verzije suhe pite me je pripravil TV prispevek, o tem, da če imajo Slovenci gibanico, Bosanci baklavo, imajo Srbi »suvu pitu«. Postopek zaščite naj bi potekal (saj tako je zaključila novinarka v prispevku…)… Med brskanjem po spletu sem naletel na #suvapita. Prvi stik s pito mi je ponudil asociacijo »baklava«. Vendar po nadaljnem brskanju, sem le ugotovil da ni.
Med brskanjem sem naletel na kopico različnih receptov, največkrat je bila osnova jabolko ali orehi, a vedno so prisotne rozine. Tudi oblika se od recepta do recepta razlikuje. Suva pita narezana na kocke se v večini primerov namaka, a zvitki se le dobro povaljajo v mletem sladkorju.
To da v imenu nosi ime suha, nima nikakršne veze z njenim okusom in sočnostjo. »Suha« se najverjetneje, vsaj po mojem mnenju, nanaša na sestavine. A sestavine se med pripravo in počivanjem topijo in skupek dobiva na popolni sočnosti.
Suha pita dobiva na svojem okusu, tako kot sir, z dneva v dan je bolj okusen. Pita se zaužije v majhnih količinah in se ob tem uživa in degustira. Ta vrsta peciva s časom dobiva na polnejšem okusu, a pravi okus suhe pite boste občutili par dni kasneje, ob zadnji degustaciji. Res, da je sladka, a manj ne more biti. 😋
ZVITEK…
100 g mletih mandljev
100 g mletih orehov
100 g sladkorja
100 g brusnic
1 zavitek vlečenega testa 300 g – 6 listov
PRELIV…
600 g sladkorja
700 ml vode
1 limona
OSTALO…
olje
sladkor
Orehe, mandlje, sladkor in grobo sesekljane brusnice zmešamo. 
Vlečeno testo razvijemo.
Na delovno površino položimo list testa ter ga premažemo z oljem in potrosimo z eno zvrhano žlico olja. Nanj položimo drugi list testa ter ga potrosimo s polovico mešanice z orehi. Nadev prekrijemo s tretjim listom testa. Premažemo z oljem in potrosimo z eno zvrhano žlico sladkorja. Zavijemo v zvitek. 
Enak postopek ponovimo še s tremi listi vlečenega testa. 
Zavitka razrežemo na manjše kose (vsak zavitek na osem delov). Mini zvitke postavimo v pekač.
Pekač položimo v ogreto pečico na 185 °C, za 35 minut.
Sladkor za preliv stresemo v kozico. Dodamo na tanke rezine narezano limono ter prelijemo z vodo. Ko zavre, kuhamo 10 minut. S še vročim prelivom prelijemo pečeno suho pito. Ko se tekočina ohladi, shranimo za en dan v hladilnik.

***
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo