Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Krompirjev čips po Ameriško

Kako za kosilo ali večerjo servirati krompirjev čips? Hrana je zato, da se tudi grešimo...


Pride dan ko se pač grešimo!

#ŠmekiŽmah Amerikano - Na prvo žogo okusi, ki se nekaterim, predvsem Evropejcem zdijo skrajnost... 😋😍
mesna omaka

V zadnji objavi pred slabo uro obljubil, da sledi proti utež zdravemu recept namigu s kolekcije "Šmeki Žmah". In tu spodaj🔻 je moja obljuba...😉 V prostem času  se znam po domače povedano zleknt na kavč in brskat po TV kanalih. Poleg si omislim pa še kakšen grešni prigrizek... 😋 Velikokrat se gumb za brskanje ustavi na enem od potopisno dokumentarnih kanalov. In kako do ideje!? Med gledanjem kulinaričnega dokumentarca o prehrani čez lužo in grickanju čipsa prišel na spodnjo idejo.📺 Mogoče res nisem ambasador zdravega prehranjevanja. A sem tudi prepričan, da smo vsi pod kožo krvavi. Nekateri torej prestopimo mejo, nekateri pač ne! Zato je tudi tako lepo živeti, saj smo ljudje različni 🌈 in prav to dela svet veliko bolj zanimiv in pester...
Recepture iz sklopa #šmeksižmah v večini ne vsebujejo točnih količin, saj si teh receptur ne zapisujem in jih arhiviram le kot "fotografija". Vendar pa, ob nekaterih delih je potreba, da zapišem točne količine... Hkrati želim, da če se boste "spravili" pripraviti eno od teh receptur uporabite nekaj svoje kulinarične domišljije in iznajdljivosti. In rezultat je lahko celo boljši od mojega... Aja, pa še to! 😉 Ena od gostij, ki je bila navdušena in presenečena nad prezentacijo in okusom pustila komentar "SAM BLAŽ GRE PA RES V SKRAJNOST..."👌😋 Tazdravi namig je ➧TUKAJ
okusni recepti
 SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZA 4 osebe  ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno  ČAS PRIPRAVE 25 minut  ALERGENI laktoza, oreščki, gluten


MESNA OMAKA
400 g mešanega mletega mesa
korenje - manjše
čebula - ena večja
konzerva paradižnikovih kock v lastnem soku - 400 g
rdeča paprika - polovica
oljčno olje

SIROVA OMAKA
55 g masla
25 g moke
400 ml mleka
120 g sira cheddar

OSTALI DODATKI
2 vrečki krompirjevega čipsa po 150 g
grobo zrezan peteršilj
2 pesti lešnikov
pest naribanega sira

ZAČIMBE
sol, sladkor, česen granulat, majaron, tribarvni grobo mleti poper, muškatni orešček, mleta kumina, mleta rdeča paprika, kajenski poper
...



MESNA OMAKA
1.  Zelenjavo očistimo in narežemo: korenje - nastrgamo, čebula - narežemo na kocke, paprika - narežemo na kocke.

2. Čebulo stresemo v kozico, pokapamo z oljčnim oljem in začinimo s soljo. Pražimo toliko časa, da oveni. Nato dodamo meso, korenje in papriko. Pražimo 10 minut.

 3. Praženo meso začinimo (tribarvni grobo mleti poper, česen granulat, muškatni orešček, majaron, kumina) in zalijemo s pradižnikovimi kockami. Konzervo oplaknemo s 150 ml vode, ki jo prilijemo mesu. Pustimo, da rahlo vre 10 minut. Pred končanjem mesne omake dodamo sladkor, da nevtraliziramo kiselkast okus paradižnika. Po potrebi solimo.
DELOVNI NAMIG Konzerve s paradižnikom ali pelati imajo različno stopnjo kislosti. Priporočam, da že med kuhanjem dodate malenkost sladkorja. Pred končanjem omake ponovno poizkusite in če se vam zdi omaka prekisla, dodajte še malo sladkorja in pokuhajte.

SIROVA OMAKA
4. Maslo položimo v kozico. Ko se raztopi v njem razmešamo moko. Zalijemo s hladnim mlekom in premešamo, da se sestavine povežejo. Začinimo in ob stalnem mešanju kuhamo. Ko zavre kuhamo še 2 minute. Kozico odstavimo.
DELOVNI NAMIG ZAČIMBE ZA SIROVO OMAKO: ščep soliščep kajenskega popra, ščep muškatnega oreščka, ½ čajne žlice česna granuliran, ½ čajne žlice sladke rdeče paprike

5. Osnovi dodamo na kocke narezan čedar sir in mešamo toliko časa, da se raztopi in poveže z osnovo.
DELOVNI NAMIG V primeru, da vam med pripravo omake nastanejo grudice, na koncu s paličnim mešalnikom zmešajte v kremno zmes. Omako serviramo mlačno ali hladno. Lahko jo dobro ohladite in shranite v hladilnik (do 5 dni). Pred serviranjem jo segrevajte toliko časa, da postane kremasta tekočina.

kulinarika

KARAMELIZIRANI LEŠNIKI
7. Lešnike stresemo na pekač. Začinimo s soljo in sladkorjem (dva ščepa soli, en ščep sladkorja) ter pokapamo z vodo. Premešamo. Pekač postavimo v ogreto pečico na 200 stopinj za približno 8 do 10 minut, da karamelizirajo oz. dobijo zlato rjavo barvo. Karamelizirane lešnike ohladimo in grobo stremo.

SERVIRNI NAMIG Vrečko s čipsom s škarjami prerežete na pol. Embalažo od čipsa po eni strani zarežete in postavite v globok krožnik za serviranje. Polovico čipsa položite v embalažo. Prelijete z mesno in sirovo omako. Potrosite z naribanim sirom, grobo zrezanim peteršiljem in karameliziranimi lešniki. Postopek ponovimo še z ostalimi deli embalaže.


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo