Zimski vertričVsem znani okusi!

Kombinacija okusov za popoln zimski užitek.Za naslednjo recepturo iz kolekcije #ŠmeskiŽmah sem brskal med okusi, ki so nam znani in uživamo ob njih v jesensko zimskem obdobju. Kombinacija okusov bila sestavljena, a na koncu bilo potrebno izbrati še ime. Prvo sem pomislil na "ZIMSKA PRAVLJICA" in "ZIMSKA IDILA", a kaj ko ta imena nosijo čaji... Nato pomislil na zimske vremenske pojave in nekako najljubši mi bil veter. A ker mora pač biti v mojem stilu besedo nekoliko popačil in bi lahko končnico zapisal celo z ć. Saj se na koncu spomnil odličnega srbskega igralca, ki je odlično odigral vlogo Šojića v seriji Bela Ladja. Tako, da se "vetrič" izgovaja v njegovem stilu z njegovo govorno napačo... 🔝😉😂😂😂😂 No ja sej jaz jo mam tud... 😉

Pred prebiranjem recepture pa še malo smejalnih vaj 😁😂👍⇣SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
SMETANOVA KREMA
1 l smetane za kuhanje
7 listov želatine
polovica čajne žlice cimeta
4 žlice sladkorja
en vanilijev strok
ena janeževa zvezda

JABOLČNA KREMA
4 velika jabolka
4 žlice sladkorja
ena pest rozin
polovica čajne žlice cimeta
2 žlici masla
polovica čajne žlice naribane limonine lupine

PIŠKOT DROBLJENEC
90 g ostre moke
50 g masla
noževa konica soli
žlica vode

LEŠNIKOV DROBLJENEC
2 pesti lešnikov
2 žlici sladkorja
polovica čajne žlice soli
60 ml vode


ČAS Priprave
30 minut

ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno

ALERGENI
gluten
laktoza
oreščki

1.  Smetano nalijemo v kozico. Dodamo sladkor, janeževo zvezdo, cimet in vanilijev strok. Segrejemo do vrelišča. Med segrevanjem večkrat premešamo. Odstavimo in odstranimo janeževo zvezdo in vanilijev strok. Nato vmešamo ožete liste želatine, ki smo jih imeli 5 minut namočene v hladni vodi. Smetanovo kremo nalijemo v kozarce. Postavimo v hladilnik, da se strdi.
DELOVNI NAMIG Vanilijev strok pred uporabo po dolgem prerežete  in odstranite semena. Nato oboje položite v smetano.

2.  Jabolka operemo, olupimo in odstranimo koščice. Naribamo. Naribana jabolka stresemo v ponev. Dodamo maslo, rozine, sladkor, limonino lupino in cimet. Pražimo 10 minut. Ohladimo. Nato z jabolčno kremo prekrijemo smetanovo kremo v kozarcih. Kozarce postavimo nazaj v hladilnik do serviranje.

3. V posodo stresemo moko. Dodamo maslo, sol in vodo. Na hitro umešamo testo. Testo z roko na papirju za peko razvaljamo. Postavimo na pekač. Pečemo na 185 stopinj 15 minut. Ko se ohladi ga zdrobimo v sladke drobtine.

DELOVNI NAMIG S pripravo sladice v kozarcu lahko prihranite čas. Če imate doma na zalogi kekse iz linškega testa jih zdrobite v sladke drobtine in nadomestite z mojim namigom iz recepta.

4. Lešnike stresemo v pekač. Začinimo s sladkorjem in soljo. Prelijemo z vodo in premešamo. Pečemo na 220 stopinj 12 minut. Ohladimo. Lešnike grobo stremo s kuhinjskim kladivom.
DELOVNI NAMIG Lešnike med postopkom karameliziranja parkat premešate. 

5. Pred serviranjem sladico v kozarcu obložimo s piškotnim in lešnikovim drobljencem.Objava komentarja

0 Komentarji