Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Kalja

Po tradiciji se kalja kuhala v zimskem obdobju pri siromašnih prebivalcih v Bosni in Hercegovini in je bila sestavljena iz kosa jagnetine in zelenjave, ki bila tisti moment na razpolago. Najpogosteje boste na spletu slišali za ličko in bosansko kaljo...
0


Moja zdrava verzija bosanske tradicionalne jedi!

Bosanska jed, ki mora obvezno vsebovati kos mesa in belega zelja!


Med enim izmed kulinaričnih pogovorov je beseda nanesla na preprosto tradicionalno bosansko jed. Glede na to, da enolončnica vsebuje dve glavni sestavini, ki sta mi všečni, se odločil, da pripravim svojo verzijo. A tedaj bili glavni sestavini ravno na zalogi. Pogovor o kalji in priprava je potekala v obdobju #koronavirus #ostanidoma #ostanizdrav. V tem obdobju je bilo manj telesnih aktivnosti in to v bistvu tudi razlog, da pripravim manj kalorično in zdravo verzijo.

Pred pripravo sem pobrskal po spletu in ugotovil, da obstaja kopico verzij. Imajo pa vse skupno točko. Kos jagnetine in belo zelje. V osnovi gre za enolončnico, ki je nekoliko bolj gostega videza. Za vezavo se uporablja prežganje, a za barvo rdeča sladka paprika.
Jagnetino sem zamenjal z govedino, namreč nisem ravno pristaš le te. Pri zgoščevanju sem uporabil koruzni škrob, a kot dodatek okusu uporabil zelenjavo, ki bila med pripravo na zalogi. Drugače se v marsikateri verziji kalje nahaja korenje. V nekaterih objavah pa celo zasledil, da ob seviranju ponudijo še kislo smetano.

ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

GOVEJE MESO S KOSTMI (70%:30%)
BELO ZELJE
GOMOLJ ZELENE
POR
ČEŠNJEVEC
ČESEN
JEDILNI KORUZNI ŠKROB

ZAČIMBE
LOVORJEV LIST
MAJARON
GROBO MLETI POPER
MUŠKATNI OREŠČEK
GOVEJA JUŠNA KOCKA
SOL
900 g
740 g
110 g
160 g
350 g
6 strokov
2 zv. žlici


2 kosa
čajna žlica
dober ščep
ščep
2 kosa
2 čajni žlici

POSTOPEK PRIPRAVE

PODROBNOSTI O RECEPTU

KOLIČINA   
6 oseb

ČAS KUHANJA
4 ure in pol

...


ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno

ALERGENI
brez


1. Goveje meso s kostmi oplaknemo pod hladno vodo, odcedimo in položimo v večjo kozico.

2. Zelenjavo očistimo in narežemo (belo zelje narežemo na srednje velike kose; gomolj zelene naribamo; por narežemo na kolobarje; česen na lističe). Nato pripravljeno zelenjavo stresemo k mesu.

3. Sestavine v kozici prelijemo z 2,4 litra hladne vode in začinimo. Ko zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije, da se vretje umiri. Kuhamo 4 ure.

4. Po štirih urah kuhanja dodamo cel češnjev paradižnik in dve zvrhani žlici jedilnega koruznega škroba, ki smo ga razmešali v parih žlicah hladne vode. Kuhamo še pol ure.

SERVIRNI NAMIG Za piko na "I" oz. dekoracijo uporabil vrtno krešo, ki je bila ravno tedaj pripravljena v tegelcu na okenski polici za žetev. 😉😂👌👍

DELOVNI NAMIG Med kuhanjem potrebno paziti, da enolončnica ne vre premočno in da na koncu dobite bistri zgled. Vretje uravnavate z dodajanjem hladne vode. Obstaja kopica zdravih enolončnic, ob besedni zvezi TUJA KUHINJA, ki jih lahko pripravite v tem obdobju. Med meni ljubše spadajo še avstrijski ↬TAFELSPITZ, ↬GRŠKI LONEC in ↬ŠPANSKA ENOLONČNICA.


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo