Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Orehov burek kruh

Okusen orehov kruh, ki je dobil ime zaradi postopka izdelave in končnega izgleda v imenu dodatek burek...
0


Preprosto okusno!

V obdobju zadnjega meseca in pol priprava domačega kruha dobila na priljubljenosti!

Kljub stanju #koronavirus #ostanidoma #ostanizdrav se lahko vsekakor izvleče tudi kaj pozitivnega. Zadnji mesec in pol so se naše navade, razvade oz. kakorkoli bi že temu rekli močno spremenile. Po vseh dostopnih kazateljih se po novem kar lep del dnevnih minut posveča kuhinji. Na priljubljenosti je močno pridobila med drugim tudi priprava domačega kruha. Kar pa podpira moje prepričanje "DOMAČE JE LE DOMAČE!".

Priprava domačega kruha ima stopnjo zahtevnosti od popolnoma enostavno do zahtevno. In marsikateri recept niti ne potrebuje kulinaričnega znanja. Ko je pripravljena osnova, se vklopi malo kulinarične domišljije in nastane lahko nešteto okusnih verzij... Od časa ko začel z zapiski na blogu pa vse do danes nastalo kopica zapiskov, ki spadajo v kategorijo s ključnikom #domačikruh. Večina so enostavni za pripravo, a vse okuse si lahko ogledate TUKAJ.

Za pripravo okusnega orehovega kruha, ki ga poimenoval "orehov burek kruh" sem uporabil testno osnovo za fokačo. Ob pogledu na strukturo testa kaj hitro dobil idejo kakšna verzija kruha bo nastala. Potreboval le še mlete orehe iz shrambe. Postopek priprave in končni izgled, pa krivca, da se v imenu znašla beseda "burek". V tistem momentu ko se odločil za pripravo kruha so bili v domači shrambi na zalogi od oreščkov le mleti orehi. Če bi bila zaloga nekoliko bogatejša bi namesto orehov uporabil tudi mandlje, lešnike, rožiče, pinjole... Mimo grede TUKAJ si lahko ogledate pripravo okusnega italijanskega kruha. Skratka tudi pripravo fokače z grozdjem priporočam, saj je okus naravnost mljask...


ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

KVAŠENO TESTO
MOKA T400
SVEŽI KVAS
MLAČNA VODA
SOL

NADEV
MLETI KRUH

IN ŠE...
OLJČNO OLJE

650 g
35 g
280 ml
20 g


120 g


POSTOPEK PRIPRAVE

PODROBNOSTI O RECEPTU

KOLIČINA
dva hlebčka po 560 g

ČAS PEKE
40 minut

...


ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno

ALERGENI
gluten, oreščki


1. V kozarec nadrobimo sveži kvas in prilijemo mlačno vodo. Premešamo, da se razpusti.

2. Moko stresemo v skledo. Prilijemo kvasni pripravek in premešamo, da dobimo testno gmoto. Stresemo na rahlo pomokano delovno površino in vgnetemo hlebček. Hlebček postavimo v pomokano skledo, pokrijemo s folijo za živila. Pustimo stati na sobni temperaturi 45 minut.

3. Vzhajanemu testu dodamo sol in pregnetemo v skledi. Nato stresemo na delovno površino, dobro pregnetemo in oblikujemo hlebček. Hlebček postavimo v dobro naoljeno skledo. Z oljem premažemo še zgornji del hlebčka in pokrijemo. Pustimo stati 45 minut na sobni temperaturi.

4. Testo prerežemo na pol. Polovico položimo na delovno površino in raztegnemo na tanko. Potrosimo z mletimi orehi in zavijemo v zavitek. Zvitek zavijemo v obliko polžka. Postopek ponovimo z drugim delom testa. Polžka postavimo v pekač, pokrijemo s folijo za živila in pustimo počivati na sobni temperaturi 30 minut.

DELOVNI NAMIG Če imate občutek, da bo količina kruha prevelika lahko polovico testa shranite v hladilnik. Posodo za shranjevanje premažete z oljčnim oljem. V njo položite testo, premažete z oljem in dobro pokrijete. Tako shranjeno testo imate lahko v hladilniku do 3 dni, Pred uporabo ga pustite par minut na sobni temperaturi. Seveda pa lahko pripravite tudi zgoraj omenjeno fokačo z grozdjem.

5. Polžka dobro premažemo z mešanico iz oljčnega olja in vode (1:1). Postavimo v ogreto pečico na 185 stopinj in pečemo 40 minut. Med peko nekajkrat dobro poškropimo z mešanico oljčnega olja in vode (vsaj dvakrat).


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo