Lubenica vs. dinja – poletna kraljica osvežitve?
Ko poletje pokaže zobe, ni lepšega kot ugrizniti v hladen kos sočnega sadeža. A kateri sadež je tvoja zvezda poletja? Lubenica ali dinja? Oba sadeža hladita, oba razveseljujeta brbončice, a njuni okusi, teksture in uporaba se kar precej razlikujejo. Poglejmo torej, kaj komu bolj prija!
🍉 Lubenica
Okus: Osvežilen, rahel, sladkast z veliko vsebnostjo vode.
Tekstura: Hrustljava, vodena.
Vsebnost vode: Celo do 92 %!
Najboljša uporaba: Samostojno, v sadnih solatah, kot ledena kocka v napitkih, za smutije.
Plusi: Hidratacija, nizek vnos kalorij, vsebuje likopen (antioksidant).
Minusi: Hitro izgubi svežino, pogosto vsebuje veliko pešk.
🍈 Dinja
Okus: Bolj aromatičen, kremast in intenzivno sladek.
Tekstura: Mehkejša, maslena.
Vsebnost vode: Okoli 89 %.
Najboljša uporaba: V kombinaciji s pršutom, v sadnih solatah, kot nadev v sladicah.
Plusi: Bogata z vitaminom C, odlična v kulinaričnih kombinacijah.
Minusi: Hitreje se zmehča, bolj občutljiva na skladiščenje.
Kdaj torej kateri sadež izbrati!?
Lubenica je super za osvežitev na plaži, v hladilniku ali kar z žlico iz sredice.
Dinja pa zasije, ko želimo malo bolj sladko razvajanje ali postrežemo hladno predjed s pršutom.
Si vedel-a, da je lubenica po botanični definiciji jagoda! In čeprav jo povezujemo s sadjem, spada v družino bučnic. Dinja pa je tesna sorodnica kumar!
Lubenica ali dinja? Odvisno, ali si za čisti žej ali sadno sladico. Obe pa imata svoje zasluženo mesto na poletni mizi.
Ni komentarjev
Objavite komentar