Sredina tedna kliče po nečem toplem, polnem in udobnem – točno to je ta fižolova enolončnica. Kljub poletju paše tudi na tople dni, saj ni pretežka, a je vseeno nasitna in hranljiva. Fižol, korenje, bučke in paradižnik se v istem loncu povežejo v bogat okus, ki kar kliče po kosu kruha za pomakat. Poleg tega se odlično hrani – za naslednji dan je še boljša.
Sestavine (za 2 osebe)
-
1 žlica oljčnega olja
-
1 čebula
-
1 strok česna
-
1 srednje veliko korenje
-
1 manjša bučka
-
200 g kuhanega belega fižola (ali 1 pločevinka)
-
400 ml zelenjavne osnove ali vode + jušna kocka
-
1 žlica paradižnikove mezge
-
sol, poper pop okusu
1 ščep majarona
-
svež peteršilj za posip
Postopek
-
Na olju popraži sesekljano čebulo in česen, dodaj narezano korenje in bučko ter praži 5 minut.
-
Primešaj paradižnikovo mezgo in fižol, prelij z zelenjavno osnovo.
-
Začini po okusu in kuhaj 20 minut, da se zelenjava zmehča.
-
Po potrebi dodaj še malo tekočine. Postrezi vroče, posuto s svežim peteršiljem.
Dodaj pest drobnih testenin ali ješprenja, če želiš še bolj gosto in “žlico konkretno” enolončnico.

Moderen poklon slovenski tradiciji ob 34. rojstnem dnevu Slovenije.
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar