Ta preprosta pita je pravi poklon hruškam ali poznemu poletju – krhka, sladkasta in ravno prav začinjena. Testo je pripravljeno po principu "crumble" osnove, ki ustvari hrustljavo skorjico zgoraj in spodaj. Notranjost pa skriva mehke hruške z notami cimeta in limone. Brez valjanja, brez zapletov – samo zlata skorja in topel objem.
Sestavine (za okrogel model premera 18 cm)
Krhko testo
-
250 g gladke bele moke
-
50 g mletih mandljev
-
1 jajce
-
150 g kristalnega sladkorja
-
110 g hladnega masla (narezanega na kocke)
-
8 g pecilnega praška
-
naribana lupinica 1 limone
-
ščepec soli
Hruškov nadev
-
3 velike hruške
-
2 žlici sladkorja
-
1 žlička mletega cimeta
-
sok in lupinica ½ limone
-
2 žlici rozin
Postopek priprave
1. Priprava hruškovega nadeva
-
Hruške olupi, razpecljaj in nareži na drobne kocke.
-
Daj jih v ponev skupaj s sladkorjem, cimetom, limonino lupinico, sokom in rozinami.
-
Kuhaj na srednjem ognju približno 15 minut, dokler hruške ne postanejo mehke in tekočina izpari.
-
Pusti, da se nadev ohladi.
2. Priprava krhkega testa
-
V veliki skledi zmešaj moko, mandlje, sladkor, pecilni prašek, limonino lupinico in sol.
-
Dodaj hladno maslo in s prsti mešaj toliko časa, da dobiš drobtinasto strukturo.
-
Vmešaj še jajce in nadaljuj z drobljenjem testa – ni treba, da se povsem poveže v testo, naj ostane drobljivo.
-
Posodo s testom postavi v hladilnik za vsaj 15 minut.
3. Sestavljanje in peka
-
Pečico segrej na 185 °C.
-
Pekač obloži s papirjem za peko.
-
V pekač stresi nekaj več kot polovico drobljenega testa. S prsti ga pritisni ob dno in robove, da dobiš osnovo.
-
Nanj enakomerno razporedi ohlajen hruškov nadev.
-
Po vrhu potresi preostanek drobljenega testa – ni ga treba pritiskati, naj ostane rahlo in neenakomerno razporejeno.
-
Pito postavi še za 10 minut v hladilnik, medtem ko se pečica popolnoma segreje.
-
Peci 38 minut, dokler ni vrh lepo zlatorjav.
Pustite pito, da se povsem ohladi (vsaj 1 uro) pred rezanjem – tako se okusi ustalijo, notranjost pa strdi. Lahko jo postrežeš hladno, ali pa rahlo ogreto s kepico vaniljevega sladoleda.
Če hruške niso zelo sladke, dodaj še 1 dodatno žlico sladkorja v nadev. V testo lahko vmešaš tudi malo nasekljanih orehov za dodatno teksturo.
KUHLA
Če klikneš, potem najbrž že veš...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar