Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Hrustljava pita s hruškami (crumble pita)

Brez valjanja, brez zapletov – samo zlata skorja in topel objem...
0

Ta preprosta pita je pravi poklon hruškam ali poznemu poletju – krhka, sladkasta in ravno prav začinjena. Testo je pripravljeno po principu "crumble" osnove, ki ustvari hrustljavo skorjico zgoraj in spodaj. Notranjost pa skriva mehke hruške z notami cimeta in limone. Brez valjanja, brez zapletov – samo zlata skorja in topel objem.

crumble pita

Sestavine (za okrogel model premera 18 cm)

Krhko testo

  • 250 g gladke bele moke

  • 50 g mletih mandljev 

  • 1 jajce

  • 150 g kristalnega sladkorja

  • 110 g hladnega masla (narezanega na kocke)

  • 8 g pecilnega praška

  • naribana lupinica 1 limone

  • ščepec soli

Hruškov nadev

  • 3 velike hruške

  • 2 žlici sladkorja

  • 1 žlička mletega cimeta

  • sok in lupinica ½ limone

  • 2 žlici rozin 

Postopek priprave

1. Priprava hruškovega nadeva

  1. Hruške olupi, razpecljaj in nareži na drobne kocke.

  2. Daj jih v ponev skupaj s sladkorjem, cimetom, limonino lupinico, sokom in rozinami.

  3. Kuhaj na srednjem ognju približno 15 minut, dokler hruške ne postanejo mehke in tekočina izpari.

  4. Pusti, da se nadev ohladi.

2. Priprava krhkega testa

  1. V veliki skledi zmešaj moko, mandlje, sladkor, pecilni prašek, limonino lupinico in sol.

  2. Dodaj hladno maslo in s prsti mešaj toliko časa, da dobiš drobtinasto strukturo.

  3. Vmešaj še jajce in nadaljuj z drobljenjem testa – ni treba, da se povsem poveže v testo, naj ostane drobljivo.

  4. Posodo s testom postavi v hladilnik za vsaj 15 minut.

3. Sestavljanje in peka

  1. Pečico segrej na 185 °C.

  2. Pekač obloži s papirjem za peko.

  3. V pekač stresi nekaj več kot polovico drobljenega testa. S prsti ga pritisni ob dno in robove, da dobiš osnovo.

  4. Nanj enakomerno razporedi ohlajen hruškov nadev.

  5. Po vrhu potresi preostanek drobljenega testa – ni ga treba pritiskati, naj ostane rahlo in neenakomerno razporejeno.

  6. Pito postavi še za 10 minut v hladilnik, medtem ko se pečica popolnoma segreje.

  7. Peci 38 minut, dokler ni vrh lepo zlatorjav.

Pustite pito, da se povsem ohladi (vsaj 1 uro) pred rezanjem – tako se okusi ustalijo, notranjost pa strdi. Lahko jo postrežeš hladno, ali pa rahlo ogreto s kepico vaniljevega sladoleda.

Če hruške niso zelo sladke, dodaj še 1 dodatno žlico sladkorja v nadev. V testo lahko vmešaš tudi malo nasekljanih orehov za dodatno teksturo.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo