Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Kremasta špinačna rižota s parmezanom in limono

Kremasta špinačna rižota s parmezanom in limono – hitro kosilo, ki združuje zelenjavo, sir in osvežujoč okus v 25 minutah.
0

Kremasta, aromatična in sveža – špinačna rižota je ena tistih jedi, ki jo pripraviš na hitro, a deluje prefinjeno. Z malo parmezana, masla in skrbnim mešanjem nastane popolna zelenjavna poslastica, ki se prileže ob vsakem vremenu.

Na krožniku je servirana kremasta rižota z listi sveže špinače in naribanim parmezanom. Jed je okrašena z limonino lupinico.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 150 g riža

  • 1 manjša čebula

  • 1 strok česna

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 700 ml zelenjavne jušne osnove (vroče) ali voda + ena jušna kocka

  • 100 g sveže špinače

  • 30 g masla

  • 50 g naribanega parmezana

  • sol, poper po okusu

  • 1 žlica belega vina

  • 1 čajna žlička limoninega soka

Postopek priprave

  1. Čebulo drobno sesekljaj in jo na žlici oljčnega olja počasi praži v večji ponvi ali kozici, da postekleni (približno 3 minute).

  2. Dodaj sesekljan strok česna in praži še 30 sekund, da zadiši.

  3. Vsuj riž in ga med mešanjem praži 2 minuti, da postane rahlo steklenkast.

  4. Zalij z belim vinom in počakaj, da izhlapi.

  5. Začni postopoma dodajati vročo zelenjavno jušno osnovo – vedno po zajemalko. Mešaj in dodajaj tekočino, ko riž vpije prejšnjo.

  6. Po približno 15 minutah, ko je riž skoraj kuhan (al dente), dodaj oprano svežo špinačo.

  7. Mešaj, da špinača uvene, nato dodaj maslo in nariban parmezan.

  8. Dobro premešaj, da rižota postane lepo kremasta.

  9. Poskusi in po potrebi začini s soljo, poprom ter kančkom limoninega soka.

  10. Rižoto odstavi z ognja in jo pokrito pusti počivati 2 minuti, nato serviraj toplo.

Za še bolj izrazit okus lahko dodaš nekaj naribanega muškatnega oreščka. Če želiš bolj proteinsko različico, vanjo vmešaj nekaj koščkov pečenega tofuja ali popečenih šampinjonov.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo