Kremasta, aromatična in sveža – špinačna rižota je ena tistih jedi, ki jo pripraviš na hitro, a deluje prefinjeno. Z malo parmezana, masla in skrbnim mešanjem nastane popolna zelenjavna poslastica, ki se prileže ob vsakem vremenu.
Sestavine (za 2 osebi)
-
150 g riža
-
1 manjša čebula
-
1 strok česna
-
2 žlici oljčnega olja
-
700 ml zelenjavne jušne osnove (vroče) ali voda + ena jušna kocka
-
100 g sveže špinače
-
30 g masla
-
50 g naribanega parmezana
-
sol, poper po okusu
-
1 žlica belega vina
-
1 čajna žlička limoninega soka
Postopek priprave
-
Čebulo drobno sesekljaj in jo na žlici oljčnega olja počasi praži v večji ponvi ali kozici, da postekleni (približno 3 minute).
-
Dodaj sesekljan strok česna in praži še 30 sekund, da zadiši.
-
Vsuj riž in ga med mešanjem praži 2 minuti, da postane rahlo steklenkast.
-
Zalij z belim vinom in počakaj, da izhlapi.
-
Začni postopoma dodajati vročo zelenjavno jušno osnovo – vedno po zajemalko. Mešaj in dodajaj tekočino, ko riž vpije prejšnjo.
-
Po približno 15 minutah, ko je riž skoraj kuhan (al dente), dodaj oprano svežo špinačo.
-
Mešaj, da špinača uvene, nato dodaj maslo in nariban parmezan.
-
Dobro premešaj, da rižota postane lepo kremasta.
-
Poskusi in po potrebi začini s soljo, poprom ter kančkom limoninega soka.
-
Rižoto odstavi z ognja in jo pokrito pusti počivati 2 minuti, nato serviraj toplo.
Za še bolj izrazit okus lahko dodaš nekaj naribanega muškatnega oreščka. Če želiš bolj proteinsko različico, vanjo vmešaj nekaj koščkov pečenega tofuja ali popečenih šampinjonov.
Ni komentarjev
Objavite komentar