Dvoboj okusov: Piščanec proti zrezku (ali belo proti rdečemu mesu)
Če te je kdaj v trgovini zagrabila dilema – naj vzamem piščanca ali kar tisti konkreten kos govedine – potem veš, da ni vedno enostavno. Obe vrsti mesa imata svoje adute, svoje fene in svoje “ne hvala”. Tokrat sem ju postavil v ring in dal dvoboj: belo meso proti rdečemu mesu. Kdo zmaga? Preveriva!
Prvi udarec: Lahkotna belina
Belo meso (beri: piščanec, puran, zajec, kakšna riba) je pri mnogih stalnica v hladilniku. In zakaj tudi ne?
-
Manj maščob = manj slabe vesti.
Če paziš na linijo, potem ti je piščanec verjetno že skoraj družinski član. -
Prebava? Easy breezy.
Zelo lahkotno za želodec – kot nalašč za večerjo, ali kadar nisi za težke obroke. -
Hitro in enostavno.
Ni treba 3 ure čakat, da se zmehča. Pečica, ponev ali žar – hitro na mizo! -
Okus? Nevtralen, a hvaležen.
Od curryja do limone in timijana – paše skoraj vse. -
Zdravstveni bonus:
Polno beljakovin, B6 vitaminov in fosforja. Skratka, beljakovinska klasika.
Kontra udarec: Moč rdečine
Če imaš rad okus z značajem, potem veš, da rdeče meso (govedina, svinjina, jagnjetina, divjačina) ne rabi veliko razlage.
-
Bogastvo okusa.
Ni debate – dober steak ali golaž ima globino, ki jo piščanec samo opazuje od daleč. -
Železo v žilah (dobesedno).
Hemsko železo se super absorbira in ščiti pred slabokrvnostjo. -
Za močne jedi in konkretne gostije.
Burgerji, pečenke, raguje, mesne kroglice… vse to živi v rdečem svetu. -
Vitamin B12, cink, energija.
Če si izčrpan in brez moči – je lahko kos rdečega mesa pravi “power up”. -
Ja, maščoba je višja, ampak…
Z malo pameti (beri: odstraniš vidno maščobo in paziš na pripravo), si lahko miren.
In kdo zmaga?
Odvisno, kdaj, zakaj in za koga.
-
Za vsakdan, lahko in hitro: Belo meso.
-
Za okus, praznike ali pomanjkanje železa: Rdeče meso.
-
Za optimalno prehrano: Kombinacija obeh. V zmernih količinah in z dobrimi začimbami.
In ti!
Kaj je tebi bližje – sočen piščanec ali zrezek, ki si ga privoščiš brez slabe vesti?
Ali pa prisegaš na ravnovesje – malo tega, malo onega, vedno z veliko zelenjave?Pusti komentar, deli recept, ali povej svojo zgodbo iz kuhinje.
Vsaka jed ima svoj trenutek – važno je, da je skuhana s srcem 💛

Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar