Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Pečene polnjene paprike

Sočne pečene paprike, polnjene z mesno-riževo mešanico in zapečene v paradižnikovi omaki. Tradicionalna jed z domačim pridihom in žlico kisle smetane.
0
Pečena polnjena paprika na krožniku s paradižnikovo omako in kislo smetano, v ozadju pekač s preostalimi paprikami.

Klasična jed z Balkana, ki zadiši po domači kuhinji in poletju. Sladke paprike, polnjene z bogato mesno-riževo mešanico, zapečene v sočni paradižnikovi omaki. Postrežene s kislo smetano – prava tolažilna hrana, ki vedno prepriča.

Sestavine (za 5 oseb)

  • 5 paprik babura

  • 3 velike zrele paradižnike

  • 2 stroka česna

  • 1 večja čebula

  • 350 g mlete govedine

  • 100 g riža

  • 1 žlička mlete sladke paprike

  • ½ žličke mlete pekoče paprike

  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata

  • 600 ml vode

  • sol in sladkor po okusu

  • olje

  • kisla smetana  za serviranje

Postopek priprave

  1. Priprava paradižnikove osnove
    Paradižnike potopi z vrelo vodo, pusti vreti dve minute, nato jih olupi in sesekljaj.
    Pol čebule in en strok česna nasekljaj ter zmešaj s paradižnikom. Zmes prestavi v višji pekač, prelij z nekaj olja, pokrij z aluminijasto folijo in peci v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut.

  2. Priprava nadeva
    Drugo polovico čebule in preostali strok česna sesekljaj in na hitro prepraži na malo olja. Dodaj mleto meso, sladko in pekočo papriko, sol ter praži nekaj minut, da se meso razpusti in lepo zadiši.
    Riž posebej na hitro prepraži, zalij z okoli 200 ml vode, pokrij in kuhaj 10 minut, da se napol skuha. Odcedi in nato ga vmešaj v mesno zmes.

  3. Polnjenje in pečenje
    Paprike očisti (odstrani semena in peclje), nato jih napolni s pripravljenim nadevom.
    Vzemi pekač iz pečice in v paradižnikovo osnovo zloži napolnjene paprike.
    Paradižnikov koncentrat zmešaj s 600 ml vode, malo posoli in sladkaj in prelij po paprikah.
    Vse skupaj peci v pečici pri 180 °C še 70 minut, da se paprike zmehčajo in lepo zapečejo.

  4. Postrežba
    Ponudi toplo, z žlico kisle smetane.


Najboljše so naslednji dan, ko se okusi še bolj prepojijo. Če želiš nekoliko bolj intenziven okus, lahko dodaš še ščep kumine ali sesekljan peteršilj v nadev. Za bolj sočno različico pa nekaj nadeva pusti tudi okoli paprik, v tekočini.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo