Četrtek je kot nalašč za nekaj kremastega, svežega in lahkotnega. Rižota z bučko in limono je čista poletna klasika – blaga, a hkrati aromatična, lahka, a vseeno polnega okusa. Je eden tistih receptov, ki te ob prvem grižljaju premaknejo iz kuhinje na sončen balkon ob morju. In ker je narejena brez težkih dodatkov, se odlično prileže tudi kot lahkotno samostojno kosilo.
Sestavine (za 2 osebi)
-
180 g riža
-
1 srednje velika bučka
-
1 manjša čebula
-
1 strok česna
-
600 ml zelenjavne osnove (ali voda + jušna kocka)
-
1 žlica oljčnega olja
-
1 žlica masla
-
1 žlica naribanega parmezana
-
lupinica in sok ½ limone
-
sol, poper po okusu
svež peteršilj
Postopek
-
Na olju in maslu popraži sesekljano čebulo in česen, dodaj naribano bučko in duši 5 minut.
-
Primešaj riž, premešaj, nato postopoma dodajaj vročo osnovo (po zajemalkah) in mešaj, da se riž skuha al dente.
-
Proti koncu vmešaj limonino lupinico in sok, parmezan in peteršilj.
-
Odstavi s štedilnika, pokrij za 2 minuti, nato postrezi.
Za več svežine potresi z naribanim limonovcem ali dodaj žličko sveže mete.

Moderen poklon slovenski tradiciji ob 34. rojstnem dnevu Slovenije.
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar