Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Kako in kje shranjevati kruh, da ostane dlje časa svež?

Naučite se, kako in kje shranjevati kruh (ne v hladilniku!), da ostane svež, mehak in okusen dlje časa. Spoznajte najboljše metode: platnene vrečke...

Kdo ne obožuje vonja in okusa svežega kruha? A pogosto se zgodi, da že naslednji dan izgubi svojo hrustljavost in mehkobo, ali pa, še huje, postane plesniv. Nepravilno shranjevanje kruha je eden pogostejših vzrokov za metanje hrane v smeti.

Preberi si moje nasvete, kako in kje shranjevati kupljen kruh, da boste v njem uživali dlje časa!

1. Kje shranjevati kruh? (Hladilnik je napačen odgovor!)

Idealno mesto za shranjevanje kruha je suh, hladen in zračen prostor, pri sobni temperaturi (okoli 20 °C), stran od direktne sončne svetlobe ali virov toplote (kot je pečica ali štedilnik).

Kaj pa hladilnik?

Nikoli! Čeprav se zdi logično, da bo hladno podaljšalo svežino, ravno obratno drži. Hladilnik pospeši proces staranja kruha (retrogradacija škroba), zaradi česar hitro postane suh in trd. V njem pa se tudi kopiči vlaga, kar poveča tveganje za razvoj plesni.

2. V kaj zaviti kruh? (Poslovite se od plastičnih vrečk)

Način zavijanja je ključen za ohranjanje svežine:

  • Platnena (bombažna) vrečka: Je ena najboljših izbir. Omogoča kroženje zraka, kar preprečuje plesnenje, hkrati pa zadržuje primerno količino vlage, da se kruh ne izsuši prehitro.

  • Papirnata vrečka: Dovoljuje "dihanje" kruha in absorbira odvečno vlago (manj plesni), vendar se kruh v njej hitreje posuši in postane trd. Za daljšo svežino ga lahko najprej zavijete v čisto krpo, šele nato v papirnato vrečko.

  • Lesena škatla (kruhnik): Če je čista in suha, je odlična rešitev. Omogoča kroženje zraka in lepo dopolni kuhinjo. Za še boljši rezultat kruh najprej zavijte v platneno ali papirnato vrečko, preden ga postavite v škatlo. Pomembno: Redno čistite škatlo in odstranjujte drobtine, ki so vir plesni!

  • Izogibajte se plastičnim vrečkam: Plastika zadržuje vlago, ki se nabira na skorji. Vlažno okolje je idealno za hitro rast plesni.

3. Nasveti za daljšo svežino:

  • Ne shranjujte starega in svežega kruha skupaj. Stari kruh lahko prenese spore plesni na svežega. Vedno očistite posodo/vrečko, preden vanjo shranite nov hlebec.

  • Ne shranjujte ga v bližini živil z močnim vonjem (npr. česen ali čebula), saj se kruh hitro navzame vonjav iz okolice.

  • Zamrzovanje je rešitev za viške!

    • Če veste, da ne boste pojedli celega hlebca v dveh dneh, ga narežite na rezine (ali polovice/četrtine).

    • Zamrznite ga svežega, saj se bo med odtajanjem obnašal kot nov.

    • Zavijte ga v folijo ali plastično vrečko, da preprečite izsušitev v zamrzovalniku.

    • Odtajanje: Rezine lahko pogrejete v opekaču, cel hlebec pa lahko odtajate zavitega v folijo v pečici ali na sobni temperaturi.

Dodatni trik za podaljšanje svežine in upočasnitev sušenja: V posodo za kruh (ali vrečko, vendar ne v neposreden stik s kruhom) položite rezino jabolka ali kos zelene. Obe živili oddajata ravno dovolj vlage, da ohranjata mehkobo, nekatere naravne snovi pa celo zavirajo rast plesni (zeleno ali jabolko redno menjajte).

S temi preprostimi triki boste bistveno podaljšali življenjsko dobo vašega kupljenega kruha in zmanjšali količino zavržene hrane! Dober tek!

SEZONSKO

Kostanj: vsi moji recepti na enem mestu

Kremna juha, slani pire, sladice in še več. Odkrij preizkušene ideje za toplo jesensko kuhinjo.

Poglej kostanjeve recepte ➜
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo