Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Grahova juha z meto in krompirjevimi kockami

Svilnata grahova juha z meto in krompirjem – svetla, lahka in presenetljivo nasitna. Pripravljena v 25 minutah.

To je tista juha, ki je izredno preprosta, a ima skoraj “spa” občutek — svetla, svilnata in naravno sladka zaradi graha. Meta v jed vnese nepričakovano svežino, krompirjeve kocke pa dodajo nasičenost, da juha brez težav postane celotno kosilo. Idealna je za dneve, ko želiš nekaj lahkega, pomirjujočega in res hitro pripravljenega. Bonus? Otroci jo običajno obožujejo.

Sestavine (za 2–3 osebe)

  • 300 g graha (zamrznjen ali svež)

  • 1 večji krompir

  • 1 manjša čebula

  • 1 strok česna

  • 1 žlica olja ali masla

  • 600 ml jušne osnove (ali voda + ½ kocke)

  • 3–4 listi sveže mete (ali 1 ščep suhe)

  • 2 žlici sladke smetane (po želji)

  • sol in poper po okusu

  • po želji še: limonina lupinica, croutoni ali žlica jogurta za serviranje


Postopek priprave

  1. Pripravi zelenjavo.
    Krompir olupi in nareži na majhne kocke, da se čim hitreje skuha. Čebulo nasekljaj, česen drobno sesekljaj.

  2. Prepraži osnovo.
    V srednje veliki posodi segrej olje ali maslo. Dodaj čebulo in praži 2 minuti, da postekleni.
    Nato dodaj česen in praži še 30 sekund, da zadiši.

  3. Dodaj krompir.
    V posodo stresi krompirjeve kocke, premešaj in praži 1 minuto, da se vsa zelenjava lepo prevleče z maščobo.

  4. Zalij tekočino.
    Dodaj jušno osnovo (ali vodo), premešaj in kuhaj 8–10 minut, dokler krompir ni skoraj mehak.

  5. Dodaj grah.
    V juho stresi grah, sol in poper ter kuhaj še 5–6 minut.
    Opomba: zamrznjen grah ne potrebuje predhodnega odtaljevanja.

  6. Dodaj meto.
    Svežo meto vključi tik pred miksanjem — tako ohraniš aromo in barvo jedi.

  7. Zamiksaš do gladkega.
    S paličnim mešalnikom juho zmiksaj do popolnoma svilnate teksture. Če želiš nekaj strukture, zmiksaj le ¾ količine.

  8. Zaključi.
    Po želji dodaj žlico ali dve sladke smetane za dodatno kremnost.
    Okusi in po potrebi dodaj še malo soli, sveže mletega popra ali kanček limonine lupinice.

  9. Postrezi.
    Serviraj vroče — po vrhu lahko dodaš malo navadnega jogurta, opečene kruhke ali še listček mete.

0.0/ 5 (0)

Če želiš bolj nasitno verzijo, dodaj v juho pest kuhanih testenin (npr. mini polžkov) ali pa zraven postrezi popečen sirni toast. Meta je ključna – če je nimaš, dodaj ščepec limonine lupinice za svežino.

 

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo