Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

7 hitrih kosil za prihajajoči teden (vse pod 30 minut)

7 hitrih kosil v manj kot 30 minutah: testenine, riba, piščanec, zelenjavne jedi in enostavni recepti za vsak dan v tednu.

Nov teden, novi krožniki – ampak brez kompliciranja. Vsa kosila v tem tednu so zasnovana tako, da jih pripraviš v približno pol ure, z običajnimi sestavinami in čim manj posode.

Kombinacija je uravnotežena: malo mesa, nekaj čisto zelenjavnih jedi, riba in tista nedeljska “comfort food” klasika iz pečice. Izberi en krožnik na dan ali si jih razporedi po svoje – ideje so tu, da ti skrajšajo odločanje in nakupovalni seznam.

Ponedeljek

Testenine s piščancem, sušenimi paradižniki in špinačo v eni ponvi

Ponedeljek kliče po udobni, a hitri skledi testenin. Ta jed je “one-pan” rešitev: najprej na hitro popečeš piščanca, nato v isto ponev gre vse ostalo – testenine, smetana, špinača in sušeni paradižniki za tisti malo bolj “restavrantski” občutek.

Manj posode, manj pomivanja in več časa za karkoli drugega, kot je pranje loncev. Idealno kosilo za začetek tedna.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 200 g kratkih testenin (peresniki, fusilli …)
  • 200 g piščančjega fileja
  • 6–8 kosov sušenih paradižnikov v olju
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • 200 ml sladke smetane za kuhanje
  • 300 ml vode ali lahke jušne osnove
  • 50 g sveže špinače (ali zamrznjene, odtajane in ožete)
  • 30 g naribanega parmezana
  • 2 žlici olja od sušenih paradižnikov
  • ščep suhega origana
  • sol in poper po okusu
  • po želji: malo limoninega soka za svežino

Postopek

  1. Piščančji file nareži na manjše koščke. Sušene paradižnike odcedi in nareži na trakove. Čebulo nasekljaj, česen drobno sesekljaj.
  2. V večji ponvi segrej olje od paradižnikov. Dodaj piščanca, posoli in popopraj ter na srednje močnem ognju hitro zapeči, da rahlo porjavi. Preloži na krožnik.
  3. V isto ponev dodaj čebulo in praži 2–3 minute, da se zmehča. Dodaj česen in sušene paradižnike, premešaj in praži še minuto.
  4. Dodaj surove testenine, prilij vodo ali jušno osnovo in smetano. Začini z origanom, soljo in poprom. Zavri, nato znižaj na srednji ogenj in kuhaj 10–12 minut, da se testenine skuhajo al dente, omaka pa se zgosti. Občasno premešaj.
  5. Ko so testenine skoraj kuhane, v ponev vrni piščanca in dodaj špinačo. Kuhaj še 1–2 minuti, da špinača oveni. Po potrebi prilij še malo vode, če je omaka pregosta.
  6. Odstavi z ognja, vmešaj nariban parmezan in po želji malo limoninega soka. Poskusi in po potrebi dodatno začini s soljo in poprom.

Namig: Če želiš še več okusa, dodaj na koncu nekaj kapljic olja sušenih paradižnikov in malo čilijevih kosmičev.

Nazaj na vrh ↑

Torek

Pečene polentine rezine z zelenjavo in sirom

To je tisti “nekaj drugačnega” torek: polenta najprej hitro nastane v loncu, nato pa jo z zelenjavo in sirom zapečemo v pečici. Rezultat so hrustljavo-zapečene rezine z mehko sredico, ki delujejo kot križanec med lazanjo in enostavno pekač jedjo.

Odlična rešitev, kadar imaš odprto polento in nekaj zelenjave v hladilniku, pa bi rad iz tega sestavil nekaj konkretnega za kosilo.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 120 g instant polente
  • 500 ml vode (ali pol vode, pol mleka za bolj kremast okus)
  • 40 g masla
  • 60 g naribanega sira (gauda, ementalec, mozzarella …)
  • 1 manjša rdeča paprika
  • 1 manjša bučka
  • 1 manjše korenje
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlička suhih italijanskih zelišč (origano, bazilika …)
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Pečico segrej na 200 °C. Pekač (pribl. 20×20 cm) premaži z malo olja ali obloži s papirjem za peko.
  2. Papriko, bučko in korenje nareži na majhne kocke. V ponvi segrej olivno olje, dodaj zelenjavo, posoli, popopraj in praži 5–7 minut, da se zmehča in rahlo obarva. Na koncu vmešaj suha zelišča.
  3. V loncu zavri vodo, rahlo posoli in ob mešanju z metlico vsuj polento. Kuhaj po navodilih na embalaži (običajno 2–3 minute), da se zgosti. Odstavi z ognja in vmešaj maslo ter polovico naribanega sira.
  4. V gosto polento vmešaj polovico prepražene zelenjave. Zmes razporedi po pekaču in poravnaj. Po vrhu raztresi preostalo zelenjavo in preostanek sira.
  5. Peci 12–15 minut, da se sir lepo stopi in rahlo zapeče. Po peki pusti 5 minut počivati, nato nareži na rezine in postrezi.

Namig: Če želiš bolj beljakovinsko verzijo, čez polento dodaj še malo skute ali rikote, preden vse skupaj posuješ s sirom.

Nazaj na vrh ↑
Sreda

Taco skleda z mletim mesom, rdečim fižolom in koruzo

Včasih se ti ne ljubi zavijati tortilj, bi pa vseeno nekaj v “taco” stilu. Takrat pride prav taco skleda: riž, začinjeno mleto meso, rdeči fižol, koruza in sveža solata. Vse v enem krožniku, ki si ga lahko vsak za mizo prilagodi po svoje.

Idealen sredin obrok, ko ti paše malo drugačen okus, pa še super uporabiš konzervo fižola, koruze in ostanke riža.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 120 g riža (ali 250 g že kuhanega riža)
  • 200 g mletega mesa (mešano ali goveje ali puranje)
  • 100 g rdečega fižola iz konzerve, odcejenega
  • 100 g sladke koruze iz konzerve, odcejene
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • ščepec čilija ali čilijevih kosmičev (po okusu)
  • 2 žlici olja
  • sol in poper po okusu
  • 2 pesti narezane zelene solate ali radiča
  • po želji: nekaj žlic kisle smetane ali navadnega jogurta, nariban sir, limetin sok

Postopek

  1. Riž skuhaj v slani vodi po navodilih na embalaži. Če uporabljaš že kuhan riž, ta korak preskočiš – le malo ga pogrej pred serviranjem.
  2. Čebulo nasekljaj, česen drobno sesekljaj. V ponvi segrej olje, dodaj čebulo in jo praži 2–3 minute, da postekleni.
  3. Dodaj mleto meso, posoli in popopraj, razdrobi z lopatko in praži, da spremeni barvo. Vmešaj česen, kumino, mleto papriko in čili ter praži še minuto, da zadiši.
  4. Dodaj paradižnikovo mezgo, fižol in koruzo. Po potrebi prilij nekaj žlic vode. Kuhaj 5–7 minut, da se okusi povežejo. Poskusi in po potrebi dodatno začini s soljo in poprom.
  5. V skledi najprej razporedi riž, nanj pa nadevaj taco mešanico z mletim mesom. Dodaj narezano solato, po želji nariban sir in žlico jogurta ali kisle smetane. Pokapaj z limetinim sokom.

Namig: Če želiš vegi verzijo, mleto meso preprosto izpusti ali ga zamenjaj z dodatnim fižolom in malo narezane paprike.

Nazaj na vrh ↑
Četrtek

Hitra rižota s stročjim fižolom, limono in parmezanom

Ta rižota je poenostavljena različica klasike: namesto dolgega mešanja imaš tukaj malo bližnjic, rezultat pa je še vedno kremasta in dišeča skleda riža. Stročji fižol poskrbi za zelenjavo, limona in parmezan pa za tisti “svetleči” okus.

Super četrtkovo kosilo, ki ne zahteva posebnih sestavin – zamrznjen stročji fižol je tukaj tvoj najboljši prijatelj.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 160 g riža za rižote (arborio, carnaroli) ali običajnega okroglozrnatega
  • 200 g stročjega fižola (svežega ali zamrznjenega)
  • 700 ml tople zelenjavne jušne osnove (ali voda + jušna kocka)
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 30 g masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • 40 g naribanega parmezana
  • lupinica in sok 1/2 limone
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Čebulo drobno nasekljaj, česen sesekljaj. Stročji fižol po potrebi nareži na krajše koščke. Jušno osnovo segrej v manjšem loncu in jo ohranjaj toplo.
  2. V širši ponvi segrej olivno olje in polovico masla. Dodaj čebulo in praži 3–4 minute, da postekleni. Dodaj česen in riž, premešaj in praži 1–2 minuti, da riž postekleni.
  3. Dodaj stročji fižol, premešaj, nato prilij toliko vroče jušne osnove, da pokrije riž. Kuhaj na srednjem ognju, pogosto mešaj in po potrebi dodajaj jušno osnovo, ko se vpije.
  4. Rižota naj se kuha približno 15–18 minut, da je riž kuhan al dente, zrnca pa še rahlo čvrsta. Proti koncu dodaj limonino lupinico in sok, posoli in popopraj po okusu.
  5. Ko je rižota kuhana, odstavi z ognja, vmešaj preostalo maslo in nariban parmezan. Počakaj 1–2 minuti, nato še enkrat premešaj in takoj postrezi.

Namig: Če imaš v hladilniku malo belega vina, ga lahko na začetku (po praženju riža) priliješ 50 ml in pokuhaš, preden začneš dodajati jušno osnovo – okus bo še bolj zaokrožen.

Nazaj na vrh ↑
Petek

Pečena bela riba z zeliščno skorjico in “tlačenim” krompirjem

Petek kliče po ribi. Ta verzija je hitra in brez paniranja: fileji bele ribe dobijo preprosto zeliščno skorjico, zraven pa pride krompir, ki ga po kuhanju rahlo “tlačiš” in zapečeš v pečici.

Krožnik izgleda zelo “vikend”, priprava pa je še vedno dovolj hitra, da ga z lahkoto umestiš v običajen delovni dan.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 2 fileja bele ribe (oslič, trska …), skupaj okoli 300–350 g
  • 400 g manjših krompirjev
  • 2 + 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici drobtin
  • 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja (ali mešanih zelišč)
  • 1 strok česna
  • 1/2 limone (sok in po želji nekaj lupinice)
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Pečico segrej na 200 °C. Krompir dobro operi, po potrebi prepolovi, nato ga kuhaj v slani vodi 10–12 minut, da je skoraj mehak (ne razkuhan).
  2. Medtem pripravi zeliščno mešanico: v skodelici zmešaj drobtine, sesekljan peteršilj, drobno nasekljan česen, 2 žlici olivnega olja, ščepec soli in popra ter malo limonine lupinice.
  3. Ribo osuši s papirnato brisačko, rahlo posoli in popopraj. Fileje položi na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih enakomerno premaži ali obloži z zeliščno mešanico.
  4. Kuhani krompir odcedi, razporedi po drugem delu pekača (ali v ločen pekač). Vsak krompir rahlo “tlači” z dnom kozarca, da poči in se rahlo splošči. Pokapaj z 1 žlico olja, posoli in po želji dodaj nekaj koščkov masla.
  5. Pekač potisni v pečico in peci 12–15 minut, dokler riba ni pečena, zeliščna skorjica pa zlato zapečena. Krompir mora biti zunaj rahlo hrustljav, znotraj pa mehek.
  6. Pred serviranjem ribo pokapaj z limoninim sokom in postrezi skupaj s “tlačenim” krompirjem.

Namig: Če želiš malo omake, ribo postrezi z žlico jogurta, zmešanega z limoninim sokom, soljo, poprom in nasekljanim koprom.

Nazaj na vrh ↑
Sobota

Kremasta gobova omaka z jajčnimi rezanci

Sobota je idealna za hitro “comfort” skledo – kremasta gobova omaka z jajčnimi rezanci. Vse skupaj nastane v dobrih 20 minutah, rezultat pa je krožnik, ki diši po maslu, gobah in malo nedelje.

Še posebej priročno, če imaš v hladilniku šampinjone, za katere ne veš čisto, kam bi jih stlačil.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 200 g jajčnih rezancev ali širokih testenin
  • 250 g šampinjonov
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 200 ml sladke smetane za kuhanje
  • 50 ml vode ali jušne osnove (po potrebi)
  • 2 žlici olja ali 1 žlica olja + 1 žlica masla
  • 1 žlička gorčice
  • ščepec suhih zelišč ali timijana
  • sol in poper po okusu
  • po želji: malo naribanega parmezana in sesekljan peteršilj za posip

Postopek

  1. V večjem loncu skuhaj rezance v slani vodi po navodilih na embalaži. Preden jih odcediš, prihraniš skodelico škrobne vode od kuhanja.
  2. Medtem čebulo drobno nasekljaj, česen sesekljaj, šampinjone nareži na lističe ali večje kose.
  3. V ponvi segrej olje (in po želji maslo). Dodaj čebulo in jo praži 2–3 minute, da se zmehča. Dodaj česen, premešaj in takoj dodaj šampinjone.
  4. Gobe praži na srednje močnem ognju 5–7 minut, da spustijo vodo in se lepo obarvajo. Začini s soljo, poprom in timijanom.
  5. Dodaj gorčico in smetano, po potrebi prilij malo vode ali jušne osnove. Kuhaj še 3–4 minute, da dobiš kremasto, ne preveč gosto omako. Po potrebi jo nekoliko razredči z vodo od testenin.
  6. Odcejene rezance dodaj v ponev z omako, dobro premešaj, da se vse obleče. Poskusi in po potrebi dodatno začini s soljo in poprom.

Namig: Za bolj “gozdni” okus dodaj nekaj posušenih gob, ki jih prej namočiš v topli vodi in nato skupaj z namakalno tekočino vmešaš v omako.

Nazaj na vrh ↑
Nedelja

Njoki z rikoto, špinačo in sirom iz pečice

Nedelja je dan za pekač. Ta jed je v bistvu “lenobna” različica lazanje: kupček njokov, rikota, špinača in sir, vse skupaj pa gre v pečico, da se lepo zapeče. Minimalen trud, maksimalen učinek na mizi.

Super izbira za tiste trenutke, ko bi nekaj kremastega, sirastega in zelo potešujočega – brez dolge priprave omak.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 400 g krompirjevih njokov (hladilni ali iz vrečke)
  • 150 g rikote
  • 80 g naribanega sira (mozzarella, gauda …)
  • 100 g sveže špinače (ali zamrznjene, dobro ožete)
  • 150 ml sladke smetane za kuhanje (ali mleka + malo smetane)
  • 1 strok česna
  • 1 žlica olivnega olja
  • ščepec muškatnega oreščka
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Pečico segrej na 200 °C. Pekač (pribl. 20×20 cm) rahlo premaži z oljem.
  2. Špinačo grobo nasekljaj. Če uporabljaš zamrznjeno, jo odtali in dobro ožemi, da izločiš čim več vode. Česen drobno nasekljaj.
  3. V skledi zmešaj rikoto, polovico naribanega sira, smetano, česen, špinačo, muškatni orešček, sol in poper. Dobiti moraš gosto, kremasto maso.
  4. Njokov ni treba posebej kuhati, če so hladilni ali paketni za hitro pripravo. Razporedi jih po pekaču, nato čez njih enakomerno razmaži rikotino zmes.
  5. Po vrhu posuj preostali nariban sir. Pekač potisni v pečico in peci 15–20 minut, da se sir stopi in po vrhu rahlo zapeče.
  6. Po peki pusti jed nekaj minut počivati, nato zajemaj z veliko žlico in postrezi.

Namig: Za dodatno teksturo lahko po vrhu posuješ malo grobo mletih orehov ali pinjol, ki jih pred tem na hitro popražiš na suhi ponvi.

Nazaj na vrh ↑
PRIPRAVE NA DECEMBER

Najbolj čaroben del leta – pod kontrolo, brez panike

Ideje za darila, logistični načrti, trendski okraski, brezstresni nasveti in drobni triki za praznično mizo. Vse decembrske vsebine na enem mestu – da bo tvoj december res topel, urejen in malo manj nor.

Razišči decembrske članke
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo