Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Čokoladni razpokančki – mehki brownie piškoti, ki takoj pričarajo praznike

Čokoladni razpokančki: na zunaj rahlo hrustljavi, znotraj mehki kot brownie. Klasični praznični piškoti iz projekta KUHLA – Naj se blešči in diši.

Čokoladni razpokančki so eden tistih piškotov, ki s svojim videzom v trenutku pričarajo praznike. Na zunaj rahlo hrustljavi, znotraj mehki in sočni – skoraj kot majhni brownieji v obliki piškota. Tiste značilne razpoke, ki nastanejo med peko, poskrbijo za pravo malo čarovnijo na prazničnem pladnju.

To so piškoti za vse, ki obožujejo bogat čokoladni okus, a nimajo časa za zapletene torte in kreme. Testo pripraviš v nekaj korakih, potem pa pustiš hladilniku, da naredi svoje – rezultat so popolni razpokančki, ki izgledajo, kot da so prišli iz vitrine dobre slaščičarne.

Čokoladni razpokančki so tudi nepogrešljiv del projekta KUHLA – Naj se blešči in diši: idealni so za praznične pladnje, darilne škatle ali kot tisti “posebni piškot”, ki ga prihraniš za kavo ob koncu dneva.

Namig pred peko
Testo je precej mehko, zato je počitek v hladilniku ključen – ravno to omogoči, da piškoti med peko lepo razpokajo in obdržijo obliko. Če želiš še bolj izrazit okus, v maso dodaj ščepec mletega espressa ali malo naribane pomarančne lupinice.

Sestavine

  • 200 g temne čokolade

  • 50 g masla

  • 100 g sladkorja

  • 2 jajci

  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta

  • 150 g gladke moke

  • 1 žlička pecilnega praška

  • ščepec soli

  • 2 žlici grenkega kakava

  • sladkor v prahu (za povaljanje)

Postopek

  1. Čokolado in maslo stopi nad vodno kopeljo ali na nizki temperaturi. Odstavi in pusti, da se malo ohladi.

  2. V drugi posodi stepaj jajci s sladkorjem in vaniljevim ekstraktom, dokler zmes ne postane svetla in penasta.

  3. Dodaj stopljeno čokolado z maslom in vse skupaj nežno premešaj, da nastane enotna čokoladna masa.

  4. Vmešaj moko, pecilni prašek, ščepec soli in kakav. Mešaj le toliko, da dobiš mehko, enakomerno testo.

  5. Posodo s testom pokrij in jo postavi v hladilnik za vsaj 2–3 ure (še bolje čez noč), da se testo dobro strdi.

  6. Pečico segrej na 180 °C in pripravi pekač, obložen s papirjem za peko.

  7. Z žličko zajemaj kepice ohlajenega testa, jih hitro oblikuj v kroglice in vsako obilno povaljaj v sladkorju v prahu.

  8. Kroglice polagaj na pekač z nekaj razmika med njimi – med peko se bodo razlezle in razpokale.

  9. Peci približno 10–12 minut, da se na površini oblikujejo značilne razpoke, notranjost pa ostane mehka.

  10. Piškote previdno prestavi na rešetko in jih pusti, da se popolnoma ohladijo.

Ko se sladkor v prahu posede v razpokice, dobiš tisti ikonični “snežni” videz, zaradi katerega čokoladni razpokančki skoraj kričijo: to je to, prazniki so tu.

PRIPRAVE NA DECEMBER

Najbolj čaroben del leta – pod kontrolo, brez panike

Ideje za darila, logistični načrti, trendski okraski, brezstresni nasveti in drobni triki za praznično mizo. Vse decembrske vsebine na enem mestu – da bo tvoj december res topel, urejen in malo manj nor.

Razišči decembrske članke
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo