Čokoladni razpokančki so eden tistih piškotov, ki s svojim videzom v trenutku pričarajo praznike. Na zunaj rahlo hrustljavi, znotraj mehki in sočni – skoraj kot majhni brownieji v obliki piškota. Tiste značilne razpoke, ki nastanejo med peko, poskrbijo za pravo malo čarovnijo na prazničnem pladnju.
To so piškoti za vse, ki obožujejo bogat čokoladni okus, a nimajo časa za zapletene torte in kreme. Testo pripraviš v nekaj korakih, potem pa pustiš hladilniku, da naredi svoje – rezultat so popolni razpokančki, ki izgledajo, kot da so prišli iz vitrine dobre slaščičarne.
Čokoladni razpokančki so tudi nepogrešljiv del projekta KUHLA – Naj se blešči in diši: idealni so za praznične pladnje, darilne škatle ali kot tisti “posebni piškot”, ki ga prihraniš za kavo ob koncu dneva.
Namig pred peko
Testo je precej mehko, zato je počitek v hladilniku ključen – ravno to omogoči, da piškoti med peko lepo razpokajo in obdržijo obliko. Če želiš še bolj izrazit okus, v maso dodaj ščepec mletega espressa ali malo naribane pomarančne lupinice.
Sestavine
-
200 g temne čokolade
-
50 g masla
-
100 g sladkorja
-
2 jajci
-
1 žlička vaniljevega ekstrakta
-
150 g gladke moke
-
1 žlička pecilnega praška
-
ščepec soli
-
2 žlici grenkega kakava
-
sladkor v prahu (za povaljanje)
Postopek
-
Čokolado in maslo stopi nad vodno kopeljo ali na nizki temperaturi. Odstavi in pusti, da se malo ohladi.
-
V drugi posodi stepaj jajci s sladkorjem in vaniljevim ekstraktom, dokler zmes ne postane svetla in penasta.
-
Dodaj stopljeno čokolado z maslom in vse skupaj nežno premešaj, da nastane enotna čokoladna masa.
-
Vmešaj moko, pecilni prašek, ščepec soli in kakav. Mešaj le toliko, da dobiš mehko, enakomerno testo.
-
Posodo s testom pokrij in jo postavi v hladilnik za vsaj 2–3 ure (še bolje čez noč), da se testo dobro strdi.
-
Pečico segrej na 180 °C in pripravi pekač, obložen s papirjem za peko.
-
Z žličko zajemaj kepice ohlajenega testa, jih hitro oblikuj v kroglice in vsako obilno povaljaj v sladkorju v prahu.
-
Kroglice polagaj na pekač z nekaj razmika med njimi – med peko se bodo razlezle in razpokale.
-
Peci približno 10–12 minut, da se na površini oblikujejo značilne razpoke, notranjost pa ostane mehka.
-
Piškote previdno prestavi na rešetko in jih pusti, da se popolnoma ohladijo.
Ko se sladkor v prahu posede v razpokice, dobiš tisti ikonični “snežni” videz, zaradi katerega čokoladni razpokančki skoraj kričijo: to je to, prazniki so tu.
Najbolj čaroben del leta – pod kontrolo, brez panike
Ideje za darila, logistični načrti, trendski okraski, brezstresni nasveti in drobni triki za praznično mizo. Vse decembrske vsebine na enem mestu – da bo tvoj december res topel, urejen in malo manj nor.
Razišči decembrske članke →

Ni komentarjev
Objavite komentar