Adventni čas kliče po malih, hitrih in elegantnih jedeh — takih, ki izgledajo kot “wow”, naredijo pa se v desetih minutah. Bruskete s stepeno feto in suhimi paradižniki so točno to: hrustljav kruh, svilnata feta in sladko-slan paradižnik, ki skupaj ustvarijo predjed, zaradi katere si mislijo, da si se zelo potrudil.
Tudi te bruskete so pomemben del projekta KUHLA – Naj se blešči in diši: popolne so za praznična druženja, mini pogostitve, silvestrske narezke ali kot tisti “prvi grižljaj”, ki ga ponudiš gostom, ko jih želiš očarati že na začetku večera.
Bruskete s stepeno feto in suhimi paradižniki
Sestavine (za 10–12 brusket)
-
1 bageta ali čebata
-
150 g feta sira
-
100 g kremnega sirčka (ali grškega jogurta za lažjo verzijo)
-
1–2 žlici olivnega olja
-
1 žlica limoninega soka
-
6–8 suhih paradižnikov v olju
-
svež timijan ali origano
-
sveže mlet poper
-
(po želji) med ali balzamični preliv
Postopek
-
Bageto nareži na tanke rezine in jih popeci v pečici (200 °C, 5–7 min) ali na ponvi z malo olivnega olja, da postanejo zlato hrustljavi.
-
Feto, kremni sir, limonin sok in olivno olje zmiksaj v multipraktiku ali zmešaj ročno, da nastane gladka, kremna zmes.
-
Suhe paradižnike nareži na drobne koščke.
-
Na opečene kruhke namaži stepeno feto, dodaj koščke paradižnika, začini s poprom in posuj s svežim timijanom.
-
Po želji pokapaj z medom ali balzamično redukcijo za dodatno aromo.
Za praznični pridih dodaj še grozdne jagode, granatno jabolko ali drobno nariban pistacijin posip.
Če želiš več hrustljavosti – potresi z opečenimi pinjolami.

Ni komentarjev
Objavite komentar