Včasih ne potrebuješ nič drugega kot dobro popečen kruh, kremasto rikoto in sočne paradižnike. Te bruskete so sveže, lahkotne in popoln začetek prazničnega druženja. Hrustljav kruhek, bogata rikota in paradižniki, prelite z olivnim oljem in kapljico balzamičnega kisa – preprosto, a tako dobro.
Bruskete z rikoto in češnjevimi paradižniki so tudi nepogrešljiv del projekta KUHLA – Naj se blešči in diši: ravno prav barvite, praznične in ravno dovolj posebne, da na pladnju vedno izginejo prve. Idealne so za decembrska druženja, mehurčke, darilne zabave ali kot hitro predjed, ki vedno očara – pa tudi če pridejo obiski čisto nepričakovano.
Za bolj praznični videz dodaj nekaj kapljic pesta, popečenih pinjol ali kanček medu za sladko-slan kontrast. Na pladnju lahko dodaš še nekaj celih češnjevih paradižnikov in lističev bazilike, da bo vse skupaj videti še bolj barvito.
Sestavine (za približno 12 brusket)
-
1 bageta ali čebata
-
250 g rikote
-
200 g češnjevih paradižnikov
-
1–2 žlici olivnega olja
-
1 žlička balzamičnega kisa (po želji)
-
sveža bazilika ali timijan
-
sol in sveže mlet poper
-
1 strok česna (za kruh)
Postopek
-
Kruh nareži na tanke rezine in jih razporedi po pekaču. Pokapaj jih z olivnim oljem.
-
V pečici pri 200 °C (ali na ponvi) kruhke zlato zapeči, 5–7 minut, da postanejo hrustljavi. Po želji jih še rahlo natri s prerezanim strokom česna.
-
Rikoto daj v skledo in jo začini s ščepcem soli, popra in malo olivnega olja, da postane bolj kremasta in mazava.
-
Češnjeve paradižnike nareži na polovice, četrtine ali kolobarje, jih daj v skledico, začini s soljo, poprom, olivnim oljem in po želji z balzamičnim kisom.
-
Na ohlajene (ali še rahlo tople) kruhke namaži rikoto, na vrh dodaj paradižnike in okrasi z lističi bazilike ali vejicami timijana.
-
Po želji vse skupaj še enkrat na hitro pokapaj z olivnim oljem in takoj postrezi – najboljši so sveže pripravljeni.

Ni komentarjev
Objavite komentar