Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Sirovi štruklji iz listnatega testa – hitro, preprosto in vedno uspe

Hitri sirovi štruklji iz listnatega testa – mehki, sočni in vedno uspeli. Odlični kot sladica ali priloga, brez zapletenega vlečenega testa.
Ko nimaš časa za vlečeno testo, a si vseeno želiš mehke in sočne štruklje, je rešitev preprosta – listnato testo. Ti sirovi štruklji so pripravljeni v hipu, okus pa ostaja popolnoma domač. Postreženi s cimetom in sladkorjem ali kot priloga k kosilu so vedno zmagovalna izbira.

posodobljeno 28.9.2025

Čeprav smo navajeni, da se štruklji pripravljajo iz vlečenega testa, je spodnji recept dokaz, da je lahko rezultat prav tako okusen tudi z listnatim testom – in še precej hitrejši. Rezultat so mehki, sočni štruklji z bogatim skutnim nadevom, ki jih lahko postrežemo kot sladico s cimetom in sladkorjem ali kot okusno prilogo k mesnim jedem.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 500 g skute

  • 180 g kisle smetane

  • 2 jajci

  • ščepec soli

  • 1 zavitek listnatega testa

Postopek priprave

① Listnato testo vzamemo iz embalaže. Če je že razvaljano, ga lahko uporabimo takoj, sicer ga nežno razvaljamo na tanko pravokotno ploščo.

② V večji skledi zmešamo skuto, kislo smetano, jajci in ščepec soli. Mešamo toliko časa, da dobimo enotno, gladko zmes.

③ Pripravljeno skutno maso enakomerno razmažemo po površini listnatega testa.

④ Testo previdno zvijemo v tesno rolo. Alu folijo tanko premažemo z oljem, nanjo položimo zvitek in ga tesno zavijemo.

⑤ V večji kozici zavremo vodo. Ko zavre, vanjo položimo zavite štruklje in jih kuhamo približno 30 minut.

⑥ Štruklje vzamemo iz vode, odstranimo folijo in jih narežemo na rezine. Postrežemo jih lahko tople ali hladne – kot sladico s cimetom in sladkorjem ali kot prilogo k glavni jedi.

Mogoče bi pripravil-a pa OREHOVE↗

Nasvet : Skutnemu nadevu lahko dodamo tudi svojo domišljijo: pehtran za aromatično različico, mleti mak za sladko noto, pasiran grah ali nasekljano špinačo za zelenjavni pridih.

FAQ – Pogosta vprašanja o sirovih štrukljih

1. Ali lahko štruklje spečem namesto kuham?
Da! Če jih namesto kuhanja pečete v pečici pri 180 °C približno 30 minut, boste dobili hrustljavo zapečeno skorjico in mehko notranjost.

2. Kako jih lahko pripravim vnaprej?
Zvitek lahko pripravite in zavijete že dan prej, hranite v hladilniku, nato pa ga le še skuhate ali spečete.

3. Kako jih shranim, če jih ostane?
Ohlajene štruklje lahko hranite v hladilniku do 3 dni. Odlično se pogrejejo v sopari ali mikrovalovni pečici.

4. Kaj pa zamrzovanje?
Da, štruklje lahko tudi zamrznete. Zavijte jih tesno v folijo in hranite do 2 meseca. Pred uporabo jih odtajajte in ponovno segrejte.

5. K čemu se najbolj podajo?
Odlično se ujemajo z mesnimi omakami, pečenim piščancem ali zelenjavno enolončnico. V sladki različici pa jih posujte s sladkorjem in cimetom.

0.0/ 5 (0)

SLADKO & SLANO

Nor na pite 🥧 – vse pite na enem mestu

Sladke, sadne, čokoladne ali slane – vse tiste pite, ki dišijo po domačnosti in jih z veseljem deliš z drugimi.

Odkrij vse pite ➜
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo