Čeprav smo navajeni, da se štruklji pripravljajo iz vlečenega testa, je spodnji recept dokaz, da je lahko rezultat prav tako okusen tudi z listnatim testom – in še precej hitrejši. Rezultat so mehki, sočni štruklji z bogatim skutnim nadevom, ki jih lahko postrežemo kot sladico s cimetom in sladkorjem ali kot okusno prilogo k mesnim jedem.
Sestavine (za 4 osebe)
-
500 g skute
-
180 g kisle smetane
-
2 jajci
-
ščepec soli
-
1 zavitek listnatega testa
Postopek priprave
① Listnato testo vzamemo iz embalaže. Če je že razvaljano, ga lahko uporabimo takoj, sicer ga nežno razvaljamo na tanko pravokotno ploščo.
② V večji skledi zmešamo skuto, kislo smetano, jajci in ščepec soli. Mešamo toliko časa, da dobimo enotno, gladko zmes.
③ Pripravljeno skutno maso enakomerno razmažemo po površini listnatega testa.
④ Testo previdno zvijemo v tesno rolo. Alu folijo tanko premažemo z oljem, nanjo položimo zvitek in ga tesno zavijemo.
⑤ V večji kozici zavremo vodo. Ko zavre, vanjo položimo zavite štruklje in jih kuhamo približno 30 minut.
⑥ Štruklje vzamemo iz vode, odstranimo folijo in jih narežemo na rezine. Postrežemo jih lahko tople ali hladne – kot sladico s cimetom in sladkorjem ali kot prilogo k glavni jedi.
Mogoče bi pripravil-a pa OREHOVE↗
Nasvet : Skutnemu nadevu lahko dodamo tudi svojo domišljijo: pehtran za aromatično različico, mleti mak za sladko noto, pasiran grah ali nasekljano špinačo za zelenjavni pridih.
FAQ – Pogosta vprašanja o sirovih štrukljih
1. Ali lahko štruklje spečem namesto kuham?
Da! Če jih namesto kuhanja pečete v pečici pri 180 °C približno 30 minut, boste dobili hrustljavo zapečeno skorjico in mehko notranjost.
2. Kako jih lahko pripravim vnaprej?
Zvitek lahko pripravite in zavijete že dan prej, hranite v hladilniku, nato pa ga le še skuhate ali spečete.
3. Kako jih shranim, če jih ostane?
Ohlajene štruklje lahko hranite v hladilniku do 3 dni. Odlično se pogrejejo v sopari ali mikrovalovni pečici.
4. Kaj pa zamrzovanje?
Da, štruklje lahko tudi zamrznete. Zavijte jih tesno v folijo in hranite do 2 meseca. Pred uporabo jih odtajajte in ponovno segrejte.
5. K čemu se najbolj podajo?
Odlično se ujemajo z mesnimi omakami, pečenim piščancem ali zelenjavno enolončnico. V sladki različici pa jih posujte s sladkorjem in cimetom.


Ni komentarjev
Objavite komentar