SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

Buhteljni

Zahtevnost: *****
Čas priprave: 1,55 ure
Nasvet: marmelado lahko nadomestimo z eno čajno žličko čokoladnega (kakavov namaz z lešniki - nutela), skutinega (skuta, jajce, sladkor, limonina lupina) ali orehovega (nadev, kot za potico) nadeva
buhteljni, buhteljni z marelično marmelado, receptura za kvašeno testo


Sestavine za 30 buhteljnov:
0,55 kg moke Tip 500
0,07 kg kristalnega sladkorja
2 žlice kisle smetane
1 zavitek suhega kvasa (7 g ) , isto kot 25 g svežega kvasa
0,20 l mlačnega mleka
0,06 kg masla
2 jajci
1 ščepec soli
1 zavitek vanili sladkorja (8 g)
2 žlice ruma
0,25 kg marelične marmelade
1 čajna žlička naribane limetine lupine (lahko tudi limonina)
mleti sladkor za posip

Priprava:
V posodo presejemo moko.

Moko posujemo s suhim kvasom, kristalnim in vanili sladkorjem, ščepcem soli ter naribano limetino lupino.

V roki razdrobimo maslo in raztrosimo po moki, ki smo ga predhodno pustili na sobni temperaturi, da se omehča.

Dodamo še dve jajci, rum in kislo smetano, a na koncu vse skupaj prelijemo z mlačnim mlekom.
S pomočjo lesene žlice sestavine močno stepamo (4 minute), da testo odstopi od stranic posode in se naredi testna gmota.
Testo stresemo na pomokano površino in s pomočjo dlani dobro pregnetem (5 minut).

Kdaj je kvašeno testo dovolj pregneteno?
Ko prerežete dobro pregneten hlebec, niso več vidne sledi sestavin testa in zračnih mehurčkov.

Kvašeno testo položite nazaj v posodo, pokrijete s krpo in pustite počivati 40 minut.

Testo naraste 1 do 2 krat.

Vzhajano testo na hitro pregnetete ter nato razvaljate na 1 centimeter debeline.
Testo narežete na kocke velikosti 7 krat 7 centimetrov.

Zavijanje buhteljnov:

- na sredino položimo eno čajno žličko marelične marmelade

- nasprotna si robova potegnemo en čez drugega, tako, da se pokrivata do dve tretjine

- pri drugih dveh robovih ponovimo postopek

- zunanje robove, ki so nastali pri zlaganju, primemo s prsti in močno stisnemo, da se sprimejo

- buhtelj obrnemo in položimo v namaščen pekač
Buhteljne zlagamo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač, a med vsakim naj bo od pol do enega centimetra presledka.

Pekač pokrijemo s krpo in pustite počivati - vzhajati, 20 minut.
Vzhajane buhteljne položimo v ogreto pečico na 190°C in pečemo 35 minut.

Pečene buhteljne pustimo deset minut v pekaču, nato jih posladkamo in postrežemo.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]