Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Tafelspitz



Po domače kuhana govedina z jabolčnim hrenom, 👌😉 ki je navdušila že avstrijskega cesarja Franca Jožefa I.
Preprosto za pripravo...
Jed me zelo spominja na moje »mlade« dni, 😋😉👍ko je bilo ob ponedeljkih ponavadi za kosilo goveje meso iz juhe, pražen krompir in smetanov hren. Očitno pa je imela jed, katere velik ljubitelj je bil tudi avstrijski cesar Franc Jožef I., vpliv na slovensko kuhinjo. Namreč v 19-em stoletju se je v Ljubljani uveljavilo nedeljsko kosilo, ki je vsebovalo kuhano govedino, pražen krompir in jabolčni hren.
Tafelspitz je ena od mnogih nacionalnih jedi v Avstriji, a njena priljubljenost je zelo velika tudi na Bavarskem, v Nemčiji. Dobeseden prevod za jed je »KOS MESA ZA NA MIZO«. Za pripravo jedi uporabljajo teletino ali govedino. Kos mesa servirajo v mesni juhi z jabolčnim hrenom.
Franc Jožef I. je bil velik ljubitelj Tafelspitza. Zapiski v kuharskem priročniku iz leta 1912 navajajo, da na cesarjevi zasebni mizi ni nikoli manjkal okusen kos kuhanega govejega mesa, saj je bila ta jed ena njegovih najljubših.
Zdravi okusi...


o   350 g mladega govejega stegna
o   1 večje korenje
o   kos kolerabe
o   kos gomolja zelene
o   ⅓ čajne žlice soli
o   ščep popra
o   2 stroka česna
o   ½ kocke za govejo juho
o   par vejic peteršilja
#Jabolčni Hren
o  jabolka
o   1 žlica delikatesnega hrena
o   1 žlica kisle smetane

#SestavineZa
2 osebe

#ČasPriprave
80 minut

#Zahtevnostna Stopnja
 👌

#Alergeni
laktoza
zelena

Tradicija na krožniku...

#PostopekPripraveRecepta
Kos mesa operemo pod hladno tekočo vodo. Nato ga položimo v kozico in zalijemo z 1,2 litra hladne vode. V kozico stresemo očiščeno in na večje kose narezano korenje, kolerabo in zeleno. Dodamo še cela stroka česna in začinimo s soljo in poprom ter kocko za govejo juho.
Ko zavre, zmanjšamo dovod energije na minimum in kuhamo eno uro in 20 minut. 
Jabolko naribamo. Dodamo delikatesni hren in kislo smetano. Premešamo.
Kos mesa položimo v globok krožnik. Dodamo nekaj kosov kuhane zelenjave in prelijemo z mesno juho. Na meso položimo žlico jabolčnega hrena in potrosimo s peteršiljem.

Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]