Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Domači mlinci (klasika ob Martinovi pojedini)

Domači mlinci po tradicionalnem receptu – popolna priloga k martinovi goski ali puranu. Mehki, okusni in pripravljeni brez kompliciranja.

posodobljeno 26.10.2025

Mlinci izvirajo iz slovenske in hrvaške kuhinje, a jih najpogosteje postrežemo kot prilogo perutnini.
Puran z mlinci je tradicionalna hrvaška specialiteta, še posebej v Zagorju in Slavoniji, medtem ko so pri nas mlinci nepogrešljivi ob martinovi goski ali raci.
Preprosti, domači in vedno odlični.

Čas priprave: 70 minut
🍴 Za 6 oseb
Zahtevnost: srednja

Sestavine

Za mlince:

  • 400 g moke (tip 500)

  • 4 jajca

  • 2 ščepca soli

  • 2 žlici olja

  • 60 ml mlačne vode

Za pripravo in serviranje:

  • 3 žlice zaseke

  • 400 ml vode

  • 2 stroka česna

  • 1 jušna kocka (goveja ali kokošja)

Priprava domačih mlincev

  1. V večjo posodo stresemo moko, dodamo jajca, sol, olje in mlačno vodo.
    Z električnim mešalnikom zamesimo testo, dokler ne dobimo gladke in elastične gmote.

  2. Testo stresemo na pomokano površino in ga z rokami gnetemo približno 10 minut, da postane gladko.

  3. Razdelimo ga na štiri enake dele, oblikujemo hlebčke, jih pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30 minut, da testo postane prožno.

  4. Vsak hlebček razvaljamo na krog premera približno 30 cm, debeline okoli 2 mm.

  5. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj položimo razvaljano testo in pečemo v ogreti pečici na 190 °C približno 15 minut, da se zlato obarva in hrustljavo posuši.

📝 Nasvet:
Mlinci se dobro ohranijo – hranimo jih lahko več dni v suhem prostoru.

Priprava mlincev za serviranje

  1. V ponvi razpustimo zaseko. Dodamo drobno sesekljan česen in ga na kratko popražimo, da zadiši.

  2. Prilijemo vodo, dodamo jušno kocko in pustimo, da vse skupaj počasi vre 6 minut, da se kocka raztopi in se okusi povežejo.

  3. Nalomite mlince na neenakomerne kose, jih prelijte s pripravljeno tekočino in pustite stati 4 minute, da se napojijo.
    Med namakanjem jih nekajkrat premešajte, da se vsi enakomerno zmehčajo.

    0.0/ 5 (0)

Mlinci se popolno podajo k:
👉 Martinovi goski
👉 Rdečemu zelju z jabolki

👉 Preizkusi še

Testo za poticoNor na piteSladko v kozarcuPehtranka

Pogosta vprašanja (FAQ)

1. Kaj so mlinci?
Mlinci so tradicionalna slovenska jed iz tanke pečene testenine, ki se običajno postreže kot priloga k perutnini – predvsem goski ali puranu.

2. Kako pripravimo domače mlince?
Iz moke, jajc, vode in olja zamesimo testo, ga razvaljamo, spečemo, nato nalomimo in prelijemo z vročo zaseko ali česnovo tekočino, da se zmehčajo.

3. Kako dolgo lahko hranimo pečene mlince?
Hranimo jih v suhem prostoru v papirnati vrečki – ostanejo hrustljavi več dni.

4. Zakaj se mlinci postrežejo z gosko ali raco?
Ker odlično vpijejo maščobo in sokove iz mesa, zato dopolnijo okus pečene perutnine – še posebej ob prazniku sv. Martina.

5. Kaj je značilno za Martinovo kosilo?
Najpogosteje postrežemo pečeno gos ali raco, rdeče zelje z jabolki, mlince in kozarec mladega vina.

6. Kako preprečim, da se mlinci razmočijo?
Prelij jih z vročo tekočino, vendar jih pusti stati le nekaj minut – dovolj, da se zmehčajo, ne pa razpadejo.

7. Ali lahko mlince pripravim brez zaseke?
Seveda, uporabi maslo ali olivno olje – okus bo blažji, a še vedno odličen.

8. Zakaj se ob Martinovanju postreže rdeče zelje z jabolki?
Kislo-sladka kombinacija lepo uravnoteži bogat okus pečene perutnine in mastnih mlinčev.

9. Katero vino se najbolje poda k Martinovi pojedini?
Najpogosteje modra frankinja, cviček ali mlado belo vino.

10. Ali se mlinci lahko zamrznejo?
Da, suhe in pečene mlince lahko zamrzneš, nato jih le rahlo popečeš v pečici, da povrneš hrustljavost.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo