Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

CVETAČA V SOLATI


SESTAVINE ZA 4 OSEBE:


0,80 KG CVETAČE
3 KOM JAJCA
1 VEČJA ČEBULA
6 KOM KISLIH KUMARIC
2 STROKA ČESNA
0,06 L OLIVNEGA OLJA
0,06 L JABOLČNEGA KISA
0,10 L KIS KISLIH KUMARIC
2 VEJICE PETERŠILJA
SOL, POPER
0,06 L MLEKA


PRIPRAVA:


Čvetačo splaknemo, štorž cvetače prerežemo križno nato celo cvetačo položimo v slano vrelo vodo z dodatkom mleka (ostane bela) in kuhamo do stopnje "AL DENTE". Ko se cvetača kuha , pripravimo preliv. Čebulo očistimo, trdo kuhana jajca olupimo. Čebulo, jajca, kisle kumarice narežemo na majhne kocke. Česen in peteršilj sesekljamo. Vse narezano na kocke in sesekljano stresemo v posodo , dodamo olivno olje, jabolčni kis, kis kislih kumaric, sol, poper in dobro premešamo. Pokrijemo in damo počivati v hladilnik za cca pol ure. Ko je cvetača kuhana jo potopimo v hladno vodo, odcedimo, položimo v servirno posodo ter prelijemo z dresingom.


CVETAČA
Kot vse zeljnice tudi cvetača vsebuje veliko vitamina C (70 mg na 100 g cvetače). Cvetača vsebuje tudi veliko mineralov, najpomembnejši med njimi je kalij. Hranilna vrednost: 100 g cvetače ima 22 kalorij/ 94 kJ.
Cvetača je ena od najlažje prebavljivih vrst zelenjave. Izredno primerna je kot prehrana za bolnike in kot dietno živilo. Pri cvetači, ki raste na prostem, se zaradi svetlobe hitreje razgradi nitrat, ki ga le ta vsebuje.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo