Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Presenetljivi rezultati! Spoznajte razloge, zaradi katerih uživate več hrane!

0
Pogosto uživate hrano in to več kot je potrebno, a ne poznate razloga zakaj je tako. Tukaj je nekaj ključnih, a presenetljivih razlogov.
Primerjaj in oceni... Rezultat bo presenetljiv!
slika: kitchentalk.com

DOŽIVELI STE USPEH NA DELOVNEM MESTU
Če smo na delovnem mestu doživeli večji uspeh, uspešno opravili pomembno nalogo ali bili pohvaljeni, bomo posegli po hitri prehrani, je pokazala najnovejša objavljena raziskava v reviji Journal of Nutrition.
Nasprotno, če smo napeti in vznemirjeni zaradi prihajajoče predstavitve naloženega projekta ali zaradi nove naloge, ki je pred nami, se bomo lažje uprli sladkarijam in posegli po sadju.

»Ko je oseba srečna ali ponosna na nekaj kar je dosegla, se ne bo močno upirala izkušnji. Popolno nasprotje, tisti, ki se pripravljajo na prihajajoč dogodek, so bolj osredotočeni na prihodnost in cilje, ki jih čakajo, a posegajo po bolj zdravi prehrani.« je med drugim zaupala avtorica raziskave.

PIJETE S KOZARCA NESTANDARDNIH IN NENAVADNIH OBLIK
Se vam je že zgodilo, da ste zelo hitro spili kozarec piva. Mogoče to nima nič z pivom, a naslednjič ko se vam bo to zgodilo si oglejte kozarec s katerega ste pili. V raziskavi, ki je bila objavljena nedolgo nazaj v eni izmed strokovnih revij je pokazala, da imajo ljudje navado pijačo spiti 60% hitreje če je postrežena v zaobljenem kozarcu kot v ravnem. Če je kozarec zaobljen, ne moremo najbolje oceniti koliko tekočine je v njem. Lahko pa naredite preizkus, predse postavite polno steklenico piva in zaobljen kozarec piva ter primerjajte in ocenite količino.

SLADOLED UŽIVATE IZ BELE PORCELANASTE SKODELICE
Ko uživate sladoled, ga servirate v majhni porcelanasti skodelici, saj mislite, da v majhnih skodelicah deluje, da imate pred sabo veliko količino sladoleda. Kalorije lahko še dodatno zmanjšate če naredite barvni kontrast hrane in servirne posode. Raziskave so pokazale, da ljudje na krožnik servirajo več špagetov z omako če je rdeče barve. Raziskovalci namreč trdijo, da hrana, ki se ujema z barvo servirne posode ustvari v naši glavi predstavo o manjši porciji.

PRIGRIZKE SERVIRAJTE V PROZORNIH POSODAH
Hrana nas bolj izziva če je v našem vidnem krogu. Raziskave so pokazal, da ljudje uživamo bombone in ostale prigrizke bolj če so v prozorni posodi kot v neprozorni, saj se v njej ne vidijo. Rezultat raziskave je pokazal tudi, da bomo preje posegli po nečem, ki nam pade v oči kot, da bi šli recimo v shrambo in vzeli jabolko.

NE NOSITE OČAL V RESTAVRACIJO
Da bi prišli do podatkov kako vpliva hranilna vrednost hrane pri nakupu, so raziskovalci naredili anketo med šefi restavracij hitre hrane, devet mesecev po tem ko je začela veljati odredba o obvezni specifikaciji hranilne vrednosti hitre prehrane v Ameriki. Rezultati so pokazali, da napisi na embalaži in cenikih ne vplivajo na izbor hrane. Samo ena šestina ljudi, ki se prehranjuje v restavracijah, je opazila ali prebrala dotične informacije. Kot posledica prebiranja informacij o hranilni vrednosti je, da so ljudje v povprečju naročili hrano za 106 kalorij manj. 

Raziskovalci so prišli do zaključka, da so napisi o hranilni vrednosti na cenikih koristni. Zato se priporoča, v restavracijo vzemite očala za branje in preberite tudi manjši tekst in se vprašajte, če je recimo tortilja vredna dodatnih kalorij (celo 290).

COCA-COLA ZERO 
Če uživate napitke z nič sladkorja, je res, da boste prihranili telesu na stotine kalorij. Vendar, nutricisti postavljajo v ospredje vprašanje o škodljivosti o umetnih sladilih. Ena izmed teorij trdi, da kemikalije, ki se uporabljajo za pridobivanje sladkega okusa brez kalorij povzročajo močne motnje kompliciranega odnosa med možgani, želodcem, živčnim sistemom in hormoni. Organizem in možgani so prikrajšani za kalorije in energijo… To lahko privede do tega, da občutite večjo potrebo po sladkem. 

Umetna sladila prav tako lahko vplivajo na vaš občutek sitosti. Raziskave na glodavcih so pokazale, da so tiste živali, ki so uživale umetno sladilo, vnašale v svoje telo več kalorij in posledično pridobivale na teži, kot tiste živali, ki so se prehranjevale s hrano, ki je bila sladkana z običajnim sladkorjem. Ni dobro vseskozi piti napitke z nula sladkorja, ob koncu sporočajo raziskovalci.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo