Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Cimetova pletenica

Popolna ideja za decembrsko sladico! Cimetova pletenica, ki jo bi lahko poimenovali tudi kar cimetova potica.

TESTO
350 g moke tip 500
50 g masla
100 ml mlačnega mleka
60 g kristalnega sladkorja
2 jajci
5 g suhega kvasa
1/3 čajne žličke limetine lupine
1 ščepec soli
NADEV
115 g masla
80 g kristalnega sladkorja
1 jajce
250 g kremnega sira mascarpone
15 g cimeta v prahu
80 g mešanice rozin in brusnic
65 g kandirane pomarančne lupine v kockah
50 g kandirane lupine cedre v kockah

mleti sladkor za posip




PRIPRAVA

V skledo stresemo moko. Dodamo sladkor, kvas, sol in nastrgano limetino lupino.
Premešamo.

Suhemu delu kvašenega testa dodamo jajci, mlačno mleko in stopljeno maslo.
Nato z leseno žlico mešamo toliko časa, da dobimo testno kepo, ki odstopi od stranic posode.

Testno gmoto stresemo na dobro pomokano delovno površino in s pomočjo dlani dobro pregnetemo (6 minut).

NAMIG
Testo gnetemo tako, da ob koncu dobimo obliko hlebčka.
Testo postavimo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 25 minut.

PRIPRAVA NADEVA

V skledo stresemo sladkor in dodamo maslo, ki je bilo nekaj časa na sobni temperaturi. Z električnim mešalnikom zmešamo v kremno zmes.

Dodamo jajce, mascarpone in cimet. Premešamo, da se sestavine povežejo in dobimo kremni namaz.

Vzhajano testo stresemo na pomokano delovno površino. Razvaljamo v obliko kvadrata, debeline 4 milimetre.
Razvaljano kvašeno testo enakomerno, po celotni površini, premažemo s cimetovim nadevom.

Potrosimo s kandiranimi kockami pomaranče, cedre, mešanico rozin in brusnicami.
Nadevano kvašeno testo zavijemo v zvitek. 

Nato zvitek, po dolgem, prerežemo na pol.
Polovici prepletemo. 

Konici zvitka nežno stisnemo, da se zlepita. 

Pripravljeno pletenico postavimo na pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem.

Pekač postavimo v ogreto pečico na 180°C, za 50 minut.
Pečeno pletenico pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se ohladi. Nato jo razrežemo na poljubne kose in potrosimo z mletim sladkorjem.


Print Friendly and PDF
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo