Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Gaspačo iz lubenice z lososom

GAZPACHO - GASPAČO: Njena priljubljenost ne ostaja samo na območju Španije, temveč po celem svetu. Najboljša je mrzla, v vročih poletnih dneh. Osvežujoče!
0


POLETNI OKUSI! Osvežujoče in zdravo za popoln užitek... 
 Za moj junijski prispevek v tedniku NeDelo, priloga Odprta Kuhinja sem si zadal izziv "POLETNA VEČERJICA". 
In še delček iz štiri stranskega prispevka, če ste ga slučajno zamudili...
Lubenica. Imate še kak predlog za slano kombinacijo, razen legendarne solate s feto? In: povejte nam več o tej marmeladi iz lupin. Lubenico lahko nadomestite s kosom kruha in zraven servirate kak kos sira in pršuta. Drugače lubenice v kuhinji ne uporabljam veliko, a sem že nekajkrat skuhal džem z lupine. Ko se porabi meso, ostane čvrsta lupina. Odstranimo ji zunanji zeleni del in jo narežemo na kocke. V kozico stresemo 1 kg sladkorja in zalijemo s toliko vode, da ga prekrije. Postavimo na štedilnik in kuhamo. Ko opazimo, da se je sladkor začel zgoščevati, dodamo nakockan beli del lupine. Nato zmanjšamo vir toplote in kuhamo eno uro in pol. Večkrat premešamo. Ko je džem kuhan, ga takoj zlijemo v steklene kozarce in hermetično zapremo. Pri pripravi je pri meni pomemben en detajl! Da poživim videz džema, pustim delčke rdečega mesa, ki se držijo belega dela lupine.
 540 g lubenice
140 g zrelega paradižnika
1 strok česna
6 listov bazilike
Začimbe…
po dva ščepca soli in kajenskega popra in po dve žlice olivnega olja in vinskega kisa
Za gaspačo vložek…
190 g lubenice, 100 g bučke, 100 g dimljenega lososa, bazilika, limeta, toast
Mesu lubenice odstranimo peške in ga narežemo na manjše kose. Paradižnik operemo, odstranimo muho in narežemo na manjše kose. Česen olupimo.
Meso lubenice, paradižnik, česen, baziliko in začimbe zmeljemo v gladko tekočino in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.
Lubenico in bučko za vložek narežemo na kocke. Shranimo v hladilnik, da se dobro ohladi.
V skodelico nalijemo gaspačo iz lubenice. Potrosimo z vložkom (meso lubenice in bučke), koščki dimljenega lososa in listi bazilike. Ob hladni juhi serviramo krhlje limete in popečen toast.
V hladilniku imate lahko shranjeno do 2 dni! Sladek okus lubenice se odlično ujame z dodatki in je popolna ideja za lahko in osvežujočo večerjo. Iz lupine (belega dela) se lahko pripravi okusen džem za zajtrk... Receptura iz leta 2011 za džem ⏩TUKAJ

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo