Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Kraški pršut - ponosni, da je naš!

Festival kraškega pršuta v Ljubljan, bo potekal že drugo leto zapored in je tudi letos namenjen prepoznavanju kraškega pršuta in njegovega evropskega simbola kakovosti – zaščitena geografska označba.
0


Pridružite se nam na že drugem Festivalu kraškega pršuta na Pogačarjevem trgu!
Festival kraškega pršuta v Ljubljani, ki bo potekal že drugo leto zapored, bo tudi letos namenjen prepoznavanju kraškega pršuta in njegovega evropskega simbola kakovosti - zaščitena geografska označba. 
V soboto, 9. junija 2018, med 9. in 14. uro, bo Pogačarjev trg že drugo leto zapored v spoznavanju in okušanju kraške kulinarične mojstrovine – kraškega pršuta.

Ob glasbi  Prifarskih muzikantov in ob stari kraški šegi spletanja venčkov boste lahko okušali pravi kraški pršut, opazovali mojstre pri rezanju elegantnih fetin, tankih šnit pršuta ter izvedeli še veliko več o tej vrhunski kraški dobrot in obredih, povezanih z njim.
Tudi letos boste lahko v nagradnem kvizu preverili svoje znanje o kraškem pršutu in oznakah, ki zagotavljajo njegovo pristnost in kakovost, izžrebanec pa bo prejel cel kraški pršut.

Pršut si vzame čas, da dozori, zato je tako dragocen in okusen; rezanje pršuta je obred; postreže se ob pravi priložnosti in se ob njem počasi uživa. Vljudno vas vabimo, da si vzamete čas za užitek »po kraško« - obiščite  Festival kraškega pršuta in na brezplačnih degustacijah okušajte vrhunsko kulinarično specialiteto! 

DRUGI FESTIVAL KRAŠKEGA PRŠUTA V LJUBLJANI
Festival kraškega pršuta bo potekal v soboto, 9. junija, med 9. in 14. uro na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer bodo obiskovalci lahko uživali v brezplačni pokušnji slastnega kraškega pršuta in mojstre pridelovalce ter rezalce povprašali več o njegovi proizvodnji in zorenju.

Festival kraškega pršuta je del projekta Evropske sheme kakovosti – jamstvo za kakovost, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, njegova poglavitna cilja pa sta promocija evropskih shem kakovosti ter promocija kraških mesnin s poudarkom na kraškem pršutu. Projekt poteka pod sloganom »Evropska kakovost. Kraški pršut. Ponosni, da je naš.«
MOJSTROVINA Z ZAŠČITENO GEOGRAFSKO OZNAČBO
Kraški pršut se ponaša z evropskim simbolom kakovosti – zaščiteno geografsko označbo (ZGO).  Le-ta zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države in jih odlikuje posebna kakovost, sloves ali druge posebnosti. Vsaj ena od faz proizvodnje mora potekati na geografskem območju, po katerem je kmetijski pridelek ali živilo poimenovano, surovine pa lahko izvirajo z drugega območja. Proizvajalci kraškega pršuta so se odločili celo za strožje kriterije in predpisali, da surovina lahko izvira iz drugih geografskih območij, vendar pa morajo vse ostale proizvodne faze, vključno s pakiranjem, potekati znotraj označenega proizvodnega območja. Pri lažjih stegnih traja celoten proces proizvodnje najmanj 12 mesecev, pri težjih stegnih se čas ustrezno podaljša.
Poleg kraškega pršuta nosita zaščiteno geografsko označbi še dva izdelka s slovenskega Krasa. To sta kraška panceta in kraški zašink.
Zaščitena geografska označba, s katero so izdelki označeni, je ena od evropskih shem kakovosti, ki potrošnikom olajšajo izbiro pri nakupu, proizvajalce pa ščitijo pred posnemanjem ali zlorabo imen njihovih zaščitenih izdelkov. Ostali shemi kakovosti sta še zaščitena označba porekla (ZOP) in zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP).

FOTOGRAFIJE: Jute Makovec in www.kraski-prsut.eu

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo