Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Sezamova pasta

Tahini je sezamova pasta iz sezamovih semen, ki je osnova v mnogih kuhinjah, še posebej v mediteranski in vzhodnjaški...


Kremni namaz, ki je znan tudi pod imenom tahini, je osnova med drugim v mediteranski kuhinji.

sezam recepti

Kremna pasta narejena iz sezamovih semen se med drugim uporablja za razne prelive, začimbni dodatek k enolončnicam in omakam za testenine, namaz pri sendviču... Priprava paste je zelo enostavna in potrebujete le dve sestavine. A če dodate še tretjo, se boste izognili, da se med shranjevanjem olje ne loči od mletega sezama. V osnovi se uporablja olje nevtralnega okusa. Jaz sem uporabil oljčno olje saj sem želel nekoliko intenzivnejši ter hkrati močnejši oreškast okus, ki ga še dodatno pridobil s praženjem... 😋😉

PS: Šele med pregledom fotografij zasledil napakico, ki je malo ponagajala. 🙈🙉🙊 Namreč med zapisom datuma očitno nisem bil zbran. Saj se je vrinila ena nula...😂😂😂

sezamov namaz
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZA 600 ml ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno  ČAS PRIPRAVE 8 minut ALERGENI sezamovo seme


350 g sezama
300 ml oljčnega olja
50 ml hladne vode
*

1.  Sezamova semena stresemo na vročo ponev. Ob stalnem mešanju pražimo toliko časa, da nekoliko obarvajo (svetlo rjava ; približno 2 minute in pol). Odstavimo in ohladimo.

recept sezamova pasta

2. V posodo električnega mešalnika (blender) nalijemo olje in vodo. Nato dodamo pražena semena, pokrijemo in zmeljemo v kremno zmes.
DELOVNI NAMIG Med mletjem nekajkrat izklopite mešalnik in s pomočjo kuhinjske lopatice premešate zmes. S tem postopkom boste dobili bolj kremno zmes in tudi električnemu mešalniku boste pomagali do daljše življenjske dobe.

PS: Mogoče ste že delali pasto in se je med shranjevanjem olje ločilo od mletega sezama. TRIK Dodatek v oblik vode bo to preprečil.

3. Sezamovo pasto stresemo v stekleni kozarec. Pokrijemo in shranimo v hladen in temen prostor (hladilnik). V hladilniku imate lahko shranjeno do 2 meseca.

HITRA RECEPT NAMIGA ZA ZAJTRK ALI ZA DOPOLDANSKO IN POPOLDANSKO MALICO
zdrava kuhinja

Kos ajdovega kruha z orehi premažete s sezamovo pasto. Obložite z rezinami jagod ali rezinami avokada, ki ste jih pokapali z limoninim sokom. Potrosite s ščepom soli in grobo mletim čilijem (avokado) ali kajenskim poprom (jagode). Na vrh položite vejico drobnjaka. Ob okusnem prigrizku servirajte kozarec kefirja.




0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo